ONU: Liderii nu şi-au respectat promisiunea - viaţa pe Pământ dispare la fel de repede

30 Apr 2010   •   10:23
ONU: Liderii nu şi-au respectat promisiunea - viaţa pe Pământ dispare la fel de repede
fuana

Viaţa pe Terra dispare la fel de repede ca până acum, în pofida unui angajament al liderilor mondiali că acest an va aduce o reducere a ratei distrugerii, arată un studiu ONU.
Amprenta ecologică a omului a continuat să crească rapid din 2002 când 190 state au acceptat ca până în 2010 să reducă rata cu care animalele şi plantele sunt aduse în pragul extincţiei.
Doar eforturi minore au fost făcute pentru a conserva specii prin crearea mai multor parcuri naţionale şi sanctuare, potrivit Centrului de Monitorizare a Conservării Lumii din cadrul Programului de Mediu al ONU.
Populaţia animalelor a scăzut cu 31 procente din 1970, coralii în viaţă cu 38 la sută, iar mangrovele cu 19 procente. Ratele anuale ale pierderilor nu au arătat nicio ameliorare din 2002, potrivit studiului a peste 40 de sisteme internaţionale de monitorizare.
Mai multe specii au dispărut din 2002. În câteva luni, ultimi doi corbi sălbatici din Hawaii au dispărut, iar ultimul melc de copac din Polinezia a murit anul trecut.
Iar ultimul măslin din St. Helena a murit în decembrie 2003, în timp ce broasca Kihansi a dispărut din Tanzania în 2005. Principala cauză a dispariţiei speciilor este legată de activităţile umane, inclusiv distrugerea habitatului, vânătoare şi introducerea unor prădători străini, răspândirea bolilor şi schimbarea climatică.
Studiul a mai descoperit o creştere rapidă a numărului de specii în pericol. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii arăta anul trecut că 21 procente dintre mamifer, 30 la sută dintre amfibieni, 12 procente dintre păsări şi 70 la sută dintre plante sunt ameninţate.
Antena3.roParteneri
x close