Antena 3 CNN Externe ONU respinge reluarea comerţului cu fildeş

ONU respinge reluarea comerţului cu fildeş

ONU respinge reluarea comerţului cu fildeş
Sursa foto: fildes vazare
23 Mar 2010   •   23:29

Un organism ONU a respins propunerile din partea Zambiei şiTanzaniei de a redeschide comerţul cu fildeş despre care experţii susţin că ar fi agravat traficul ilegal organiozat de crima organizată din Asia.

După o dezbbatere tensionată, Convenţia asupra Comerţului Internaţionali cu Specii Ameninţate(CITES) din Doha a votat contra propunerii Tanzania de a vinde un stoc de 80.5 tone de fildeş către Japonia şi China.
Zambia ulterior şi-a retras oferta sa de vânzare a 21.7 tone. De asemenea, eforturile celor două state de a duce populaţia sălbatică a mamiferelor la un nivel mai mic de protecţie au fost de asemenea respinse.

"Stăm pe o comoară pe care nu ne este permis să o folosim pentru a ajuta populaţia noastră, pentru a ajuta săracii să construiască şcoli şi drumuri," declara Stanslaus Komba, de la ministerul de resurse naturale din Tanzania .
Iniţiativa de a redeschide comerţul cu fildeş -interzis din 1989 - vine pe fondul unei creşteri dramatice a traficului, din 2005,
Tom Milliken, de la Sistemul de Informaţii pentru Comerţul cu Elefanţi, arăta că în ultima vreme capturile au devenit mai frecvente şi mai mari în dimensiuni.
Cele mai implicate state sunt Nigeria şi Republica Democratică Congo, dar şi Tailanda în Asia. Circa 25 de tone din preţiosul material- recoltat de la circa 2600 de elefanţi - au fost confiscate anul trecut, în special din Asia.
Experţii estimează că zeci de mii de elefanţi sun măcelăriţi anual pentru colţii lor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close