Antena 3 CNN Externe ONU salută acordul cu Iranul: Avem în sfârşit ocazia să reconstruim relaţiile

ONU salută acordul cu Iranul: Avem în sfârşit ocazia să reconstruim relaţiile

ONU salută acordul cu Iranul: Avem în sfârşit ocazia să reconstruim relaţiile
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Noi 2013   •   18:26
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a apreciat că acordul preliminar în dosarul nuclear iranian semnat la Geneva ar putea să fie "începutul unui acord istoric", a declarat duminică un purtător de cuvânt, relatează AFP, conform Mediafax.
Acest acord, pe care l-a primit "cu căldură", "ar putea să se dovedească începutul unui acord istoric pentru popoarele şi naţiunile din Orientul Mijlociu şi nu numai", a declarat el, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.
Toate părţile implicate, Teheranul şi ţările din Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) este necesar ca de-acum să treacă la "crearea încrederii reciproce şi să permită continuarea negocierilor pentru a extinde bătaia acestui acord iniţial", a adăugat Ban Ki-moon.
La rândul lor, membrii unui grup alcătuit din foşti lideri şi oficiali internaţionali, au salutat acordul, îndemnând totodată să se vegheze la aplicarea lui.
"Suntem conştienţi de riscuri", a declarat fostul preşedinte american Jimmy Carter, al cărui mandat a fost marcat de tensiuni grave cu Iranul şi de cazul luării de ostatici la ambasada americană de la Teheran.
"Dar sunt convins că, după 35 de ani de animozitate şi neîncredere, avem o ocazie istorică să reconstruim relaţiile cu Guvernul şi poporul din Iran pe fundamente solide şi pe respect reciproc", a declarat Carter, citat într-un comunicat emis de organizaţie.
 

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu purtator de cuvant
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close