Antena 3 CNN Externe ONU suspendă acţiunile umanitare din Gaza

ONU suspendă acţiunile umanitare din Gaza

ONU suspendă acţiunile umanitare din Gaza
09 Ian 2009   •   01:08

ONU a declarat că suspendă operaţiunile sale umanitare din Gaza deoarece personalul angajat a fost ţinta unor atacuri israeliene. Suspendarea va continua ?până când autorităţile israeline pot garanta securitatea şi siguranţa lor?.
Între timp, SUA, Marea Britanie şi Franţa s-au opus unei rezoluţii ONU ce cere încetarea imediată a focului. Aceleaşi state însă lucrează la un document amplu ce ar trebui asumat de părţile în conflict. În cadrul Consiliului de Securitate, statele occidentale au cerut adoptarea unui ton mai temperat, dar miniştrii arrabi de externe nu doreau nimic altceva decât un ultimatum ce să ceară încetarea imediată a focului, apreciind că orice altceva este un răspuns inadecvat la criză, scrie BBC.
Oricum, dacă răspunsul ţărilor arabe la propunerea celor trei state occidentale este pozitiv, este de aşteptat şi un vot în acest sens. Proiectul cere încetarea focului, luarea de măsuri pentru oprirea contrabandei la graniţa cu Egiptul şi deschiderea graniţelor pentru aducerea de ajutoare.
Oricum ca răspuns la suspendarea eforturtilor umanitare ale ONU, purtătorul de cuvânt al Israel, Mark Regev, arăta că ţara sa sprijnă pe deplin munca Naţiunior Unite şi va face totul pentru a uşura această activitate, dar şi a altor agenţii umanitare în Gaza.
În documentul redactat de ONU, care explică suspendarea activităţii se arată că această decizie a fost luată ?cu un mare regret?. ?Unităţile noastre au fost lovite, muncitorii omorâţi, în pofida faptului că autorităţile israeline au coordonatele acestor unităţi şi toate deplasările sunt coordonate cu armata israeliană?.
Armata israeliană s-a mulţumit să arate doar că va cerceta doar cum a fost atacat un convoi ONU la Erez, a cărui deplasare organizaţia internaţională o comunicase armatei.
Într-un alt comunicat, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii nu a făcut economie de cuvinte. Într-o ieşire fără precedent acuză armata israeliană de comportament inacceptabil şi încălcarea legilor internaţionale. Organizaţia cere acces imediat în zonele bombardate după ce a găsit în unele locaţii numeroşi civili ucişi sau răniţi, printre care şi copii care erau atât de slăbiţi încât nu mai puteau sta nici în picioare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close