Antena 3 CNN Externe OPCW: Siria a distrus TOATE facilităţile de producere şi stocare a armelor chimice

OPCW: Siria a distrus TOATE facilităţile de producere şi stocare a armelor chimice

OPCW: Siria a distrus TOATE facilităţile de producere şi stocare a armelor chimice
31 Oct 2013   •   12:58

Siria a distrus toată producţia de arme chimice declarată şi la laboratorele unde acestea erau fabricate şi este foarte aproape de realizarea ambiţiosului program de dezarmare, impus ce comunitatea internaţională.
Anunţul a fost făcut de Organizaţia de Interzicere a Armelor Chimice (OPCW), printr-un document oficial preluat de Reuters.

OPCW transmite că echipele sale de inspectori, prezente în Siria, au cercetat 21 din cele 23 de depozite de arme chimice de pe întrg teritoriul ţării.
Celelalte două rămase neinspectate se află în zone de conflict foarte periculoase , dar se pare că echipamentul chimic a fost deja mutat în depozitele controlate anterior.

Înţelegerea pusă la punct de către diplomaţii ruşi şi americani, a determinat regimul de la Damasc să distrugă tot arsenalul chimic de care dispune, după ce Washingtonul ameninţase că va interveni în forţă.

Statele Unite şi aliaţii săi au acuzat forţele lui Al Assad că au folosit arsenal chimic, în special gaz sarin, în atacul din luna august, de la periferia Damascului, soldat cu sute de persoane decedate.
Preşedintele sirian a respins aceste acuzaţii grave şi a dat vina pe rebelii insurgenţi.

×
Subiecte în articol: arme chimice siria
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close