Antena 3 CNN Externe Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, oprite complet. Anunțul făcut de Energoatom

Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, oprite complet. Anunțul făcut de Energoatom

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat astăzi Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP).

Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, oprite complet. Anunțul făcut de Energoatom
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy
de Mia Lungu    |    11 Sep 2022   •   09:37

Update 15:30 O linie electrică de rezervă a centralei nucleare Zaporjie a fost restabilită, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). 

Linia de rezervă va furniza centralei "energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactoarelor și alte funcții de siguranță". 

Știrea inițială:

Centrala "este complet oprită" după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m. (0041 GMT), a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

"Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece".

Miercuri, Kievul a cerut locuitorilor din zonele ocupate de Rusia din jurul centralei, cea mai mare din Europa, să se evacueze pentru propria siguranță.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare, riscând un dezastru nuclear.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jur să fie demilitarizată.

Energoatom a declarat că sâmbătă a restabilit la capacitate operațională o linie de comunicații către sistemul energetic, despre care a spus că a fost avariată de bombardamentele rusești, permițând centralei să fie alimentată de sistemul energetic ucrainean.

"Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de putere nr. 6 și de a o transfera în cea mai sigură stare - oprirea la rece", a spus Energoatom, care a precizat că riscul de deteriorare suplimentară a liniei "rămâne ridicat", ceea ce ar forța centrala să fie "alimentată de generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică și de cantitatea de motorină disponibilă".

×
Subiecte în articol: Zaporojie centrala nucleara
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close