Antena 3 CNN Externe Pe urmele lui Lukaşenko: un opozant rus a fost scos din avionul care urma să decoleze şi arestat

Pe urmele lui Lukaşenko: un opozant rus a fost scos din avionul care urma să decoleze şi arestat

Andrei Pivovarov, fostul director executiv al Rusiei Deschise, o mişcare pro-democraţie fondată de opozantul rus de la Kremlin Mihail Khodorkovsky, a fost coborât dintr-un avion în Sankt Petersburg şi arestat.

Pe urmele lui Lukaşenko: un opozant rus a fost scos din avionul care urma să decoleze şi arestat
Sursa foto: FAcebook/Euromaidan Press
de Alexandra Ionescu    |    02 Iun 2021   •   12:00

Andrei Pivovarov a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.

El a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de fostul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

"Tocmai au spus că mi-a fost deschis un dosar în temeiul articolului 284.1 din Codul penal pentru cooperarea cu o organizaţie nedorită, ceea ce este o prostie”, a spus Pivovarov într-o scrisoare către avocatul său.

El a menționat că autorităţile intenţionează să-l ducă la Krasnodar, un oraş din sudul Rusiei, din motive încă necunoscute.

Organizaţia Rusia Deschisă a Anunțat pe 27 mai că a decis să pună capăt operaţiunilor pentru a-şi proteja membrii de riscul de a fi urmăriţi penal.

Activiştii organizaţiei civice din Rusia s-au confruntat în mod regulat cu presiuni din partea autorităţilor de la desemnarea sa ca „organizaţie nedorită” de către procurorii ruşi în 2017, inclusiv acuzaţii administrative şi penale.

Parlamentul rus se pregăteşte să adopte o lege care ar urma să crească răspunderea penală pentru oricine cooperează cu "organizaţii indezirabile".

Kremlinul argumentează că legea este necesară pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei şi pentru a evita imixtiunile din exterior.

×
Subiecte în articol: opozant arestare
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close