Antena 3 CNN Externe Opozanta Aung San Suu Kyi din Myanmar a fost aleasă deputată, anunţă partidul său

Opozanta Aung San Suu Kyi din Myanmar a fost aleasă deputată, anunţă partidul său

Opozanta Aung San Suu Kyi din Myanmar a fost aleasă deputată, anunţă partidul său
Sursa foto: Foto: smh.com.au
02 Apr 2012   •   09:11

Opozanta Aung San Suu Kyi din Myanmar a obţinut un mandat de deputat pentru prima dată în cariera sa, în cursul unor alegeri legislative parţiale istorice, a anunţat duminică seara partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), care mizează pe victorii în toată ţara, relatează AFP.
   
Aung San Suu Kyi ar fi obţinut 99% din voturile din circumscripţia sa rurală de la Kahwmu, a declarat pentru AFP Soe Win, un cadru al Ligii, în timp ce mii de susţinători strigau de bucurie şi cântau în faţa sediului partidului din Rangoon.
   
Potrivit acestui oficial, laureata Premiului Nobel pentru Pace ar fi obţinut victoria în toate birourile de vot din această circumscripţie aflată la două ore distanţă de capitală.
   
Soe Win a anunţat totodată "speranţe serioase de victorie" în cele 44 de circumscripţii în care LND a prezentat un candidat, dintr-un total de 45 în care s-a organizat scrutinul, şi anume 37 pentru Camera inferioară a Parlamentului (dintr-un total de 440 de deputaţi), şase pentru Camera superioară şi doi pentru legislative regionale.
   
"Suntem în frunte pentru câştigarea celor 44 de mandate. Aşteptăm în continuare anunţul oficial", a declarat el, în timp ce regimul nu a comunicat încă nicio estimare.
   
Considerată acum doi ani inamicul public numărul unu de către junta aflată pe atunci la putere, Aung San Suu Kyi era prezentată ca principala favorită în faţa primului verdict al urnelor din cariera sa.
   
"Am aşteptat această zi de mult. Sunt atât de fericită. Nu pot descrie ceea ce resimt", a declarat o femeie, Kalyar, în vârstă de 40 de ani.
   
Guvernul, alcătuit din foşti militari reformatori sosiţi la putere acum un an, încearcă să demonstreze că reformele sale justifică o anulare a sancţiunilor occidentale care sufocă economia ţării.
  
Opozanta Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democraţie din Myanmar, a fost eliberată după şapte ani de arest continuu la domiciliu.


×
Subiecte în articol: Myanmar alegeri legislative
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close