Antena 3 CNN Externe Opoziţia din Belarus continuă protestele

Opoziţia din Belarus continuă protestele

Opoziţia din Belarus continuă protestele
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Ian 2011   •   20:35

Opoziţia din Belarus nu renunţă la proteste, după represiunea din urma alegerilor prezidenţiale din decembrie. Sute de oameni, între care mai mulţi foşti candidaţi la preşedinţie, au fost arestaţi după ce au denunţat neregulile de la scrutinul câştigat de actualul şef al statului, Aleksandr Lukaşenko. Câteva zeci de manifestanţi au cerut, ieri, eliberarea celor care sunt, încă, arestaţi.

Majoritatea manifestanţilor reţinuţi după alegerile din decembrie au fost eliberaţi după două-trei săptămâni, dar cel puţin 30 de oameni sunt încă în arest. Printre aceştia se numără patru candidaţi la preşedinţie şi mai mulţi colaboratori ai lor. Familiile nu mai au nicio veste despre ei.

Rudele arestaţilor s-au adunat în faţa sediului securităţii belaruse, care a păstrat sigla de pe vremea Uniunii Sovietice - KGB. Alţi simpatizanţi ai opoziţiei au aprins lumânări, în onoarea victimelor, lângă o biserică din apropiere.

Opoziţia din Belarus este susţinută de Uniunea Europeană şi de Statele Unite, care ameninţă că nu-i voi mai permite lui Lukaşenko să le viziteze, dacă arestaţii nu sunt puşi în libertate. Ambasadorii statelor Uniunii Europene au decis, deja, să nu ia parte la inaugurarea noului mandat al lui Lukaşenko, pentru a nu legitima rezultatul alegerilor.

Protest nocturn în Belarus

×
Subiecte în articol: Belarus proteste opozitie
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close