Antena 3 CNN Externe Opoziţia maghiară promite un referendum privind înţelegerea "nucleară" cu Rusia

Opoziţia maghiară promite un referendum privind înţelegerea "nucleară" cu Rusia

Opoziţia maghiară promite un referendum privind înţelegerea "nucleară" cu Rusia
Sursa foto: Foto: AFP
03 Feb 2014   •   16:01

Partidele de stânga, din opoziţia maghiară, promit că dacă vor câştiga alegerile din 6 aprilie, imediat vor organiza un referendum privind planul guvernamental de a dezvolta unica centrală nucleară din Ungaria.

Luna trecută, premierul de la Budapesta, Viktor Orban şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au căzut de acord în privinţa unui plan care prevede construirea a două noi reactoare la centrala Paks, care acum asigură aproape 40% din necesarul de energie electrică al Ungariei.

Elita politicienilor din opoziţia maghiară, printre care se află fostul prim-ministru Ferenc Gyurcsany şi Gordon Bajnai, au spus ieri, la un miting electoral, că alegătorii merită mai multe informaţii referitoare la înţelegerea cu Rusia. Totodată, aceştia l-au criticat pe actualul şef de Cabinet că nu este suficient de transparent şi l-au acuzat pe Orban că vrea "să se vândă" Moscovei.

Potrivit înţelegerii controversate, Rusia va împrumuta Ungariei 10 miliarde de euro, pe o perioadă de 30 de ani, sumă ce acoperă aproape 80% din costul estimat pentru construcţia celor două reactoare nucleare noi.

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close