Antena 3 CNN Externe Opoziţia rusă manifestează la Moscova, în primul miting autorizat după un an şi jumătate

Opoziţia rusă manifestează la Moscova, în primul miting autorizat după un an şi jumătate

Opoziţia rusă manifestează la Moscova, în primul miting autorizat după un an şi jumătate
20 Sep 2015   •   08:28

Opoziția rusă manifestează duminică la periferia din sud-estul Moscovei, prima manifestație a opoziției autorizată de putere după un an și jumătate în capitala Rusiei, notează Agerpres.

Această manifestație este organizată la apelul avocatului și blogger Aleksei Navalnîi, una dintre figurile de frunte ale opoziției ruse, pentru a marca a patra aniversare a deciziei lui Vladimir Putin de a reveni la putere în 2011.

"Protestăm împotriva cenzurii, împotriva războiului din Ucraina... Aceste probleme durează de mult timp, dar vrem să spunem că suntem împotriva a ceea ce se întâmplă la ora actuală în politica rusă", a declarat pentru France Presse Kira Iarmîci, purtătorul de cuvânt al opozantului.

Autorizat de primăria Moscovei, cortegiul va defila pe o distanță de aproape trei kilometri la periferia situată la 15 km de centrul capitalei ruse.

"Nu am avut un mare miting de peste un an și jumătate", a explicat Aleksei Navalnîi pe blogul său, adăugând că a ales data de 20 septembrie în amintirea zilei de 24 septembrie 2011, când un congres al partidului la putere Rusia Unită a oficializat candidatura la alegerile prezidențiale din 2012 a lui Vladimir Putin, atunci prim-ministru.

"Cerem dreptul de a participa la alegeri. Cerem încetarea războaielor, abolirea cenzurii, eliberarea prizonierilor politici și lupta contra corupției", au declarat organizatorii manifestației pe pagina de Facebook a evenimentului.

La începutul lunii martie, un mare marș la care au luat parte peste 70.000 de persoane a fost totuși organizat la Moscova, în omagiu opozantului Boris Nemțov, asasinat cu câteva zile înainte.

Manifestația programată duminică are loc de asemenea la o săptămână după alegerile regionale care au confirmat victoria partidului pro-Kremlin Rusia Unită, dar despre care adversarii, practic excluși din scrutin, cred că au fost marcate de fraude.

×
Subiecte în articol: Rusia miting manifestatii
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close