Antena 3 CNN Externe Opoziţia siriană: Veto-ul Rusiei şi Chinei în Consiliul de Securitate ONU încurajază violenţele

Opoziţia siriană: Veto-ul Rusiei şi Chinei în Consiliul de Securitate ONU încurajază violenţele

Opoziţia siriană: Veto-ul Rusiei şi Chinei în Consiliul de Securitate ONU încurajază violenţele
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    05 Oct 2011   •   23:10

Veto-ul exprimat de Rusia şi China în Consiliul de Securitate al ONU va încuraja violenţele în Siria, unde riscul unui război civil este tot mai crescut, a declarat Burhan Ghalioun, preşedintele Consiliului naţional sirian, facţiune politică ce reprezintă opoziţia în ţara condusă de Bashar al-Assad, informează AFP.

"Cerem comunităţii internaţionale să propună un plan pentru protejarea civililor sirieni" a declarat Ghlioun. "Rusia încurajează violenţa" a mai spus acesta, acuzând Moscova că este "avocatul regimului lui Bashar al-Assad".

China şi Rusia şi-au exercitat marţi dreptul de veto pentru a bloca un proiect de rezoluţie al ţărilor occidentale în Consiliul de Securitate al ONU.

Consiliul ameninţa regimul sirian cu "măsuri punctuale" pentru reprimarea violentă a manifestanţilor.

Nouă ţări au votat pentru rezoluţie, în timp ce Rusia şi China, două membre permanente ale Consiliului, au votat împotrivă, exercitându-şi dreptul de veto. Africa de Sud, India, Brazilia şi Libanul s-au abţinut de la vot.

Acesta este primul veto ruso-chinez, după cel din iulie 2008, când cele două ţări au blocat sancţiunile ONU împotriva preşedintelul statului Zimbabwe, Robert Mugabe.

Moscova, un vechi aliat al Damascului, care blochează de mai multe săptămâni orice proiect de sancţiuni, a propus propriul proiect de rezoluţie, care punea accentul pe necesitatea dialogului politic în Siria şi exercita presiuni atât asupra opoziţiei, cât şi asupra regimului preşedintelui sirian.




×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad Siria Rusia China masuri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close