Antena 3 CNN Externe Opoziţia ucraineană susţine că Ianukovici se pregăteşte să semneze un acord cu Moscova

Opoziţia ucraineană susţine că Ianukovici se pregăteşte să semneze un acord cu Moscova

Opoziţia ucraineană susţine că Ianukovici se pregăteşte să semneze un acord cu Moscova
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Dec 2013   •   17:50
Opoziţia ucraineană a afirmat, sâmbătă, că preşedintele Viktor Ianukovici, la presiunea tot mai mare a străzii după o vizită cu o zi înainte în Rusia, intenţionează să semneze în viitorul apropiat un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală, iniţiată de Moscova, relatează AFP, conform Mediafax
"Potrivit informaţiilor noastre, proiectul unui acord privind parteneriatul strategic (cu Rusia, n.red.) este pregătit, el a fost parafat, dar Ianukovici nu a îndrăznit să îl semneze", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.
"El intenţionează să facă acest lucru la 17 decembrie" la Moscova, unde este prevăzută în ziua respectivă o reuniune a comisiei interstatale ruso-ucrainene, a afirmat Iaţeniuk, potrivit căruia documentul prevede tocmai aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. 
"Semnarea oricărui acord de creare a unei noi Uniuni Sovietice va conduce la scindare în ţară" şi va provoca manifestaţii de protest "de anvergură mult mai mare" decât cele care au reunit în ultimele zile mii de persoane pe străzile din Kiev, a avertizat el. 
"Viktor Ianukovici nu are niciun drept şi nici puterea de a semna un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală în numele poporului ucrainean", a subliniat el. 
Ianukovici a mers vineri, într-o scurtă vizită în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre "parteneriatul strategic" dintre Kiev şi Moscova, după suspendarea unui Acord de Asociere cu UE.
"O eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală nu a făcut obiectul discuţiei din cursul acestei întâlniri. Niciun document nu ar urma să fie semnat şi nu a fost semnat", a declarat sâmbătă serviciul de presă al preşedintelui ucrainean într-un comunicat. 
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Dmitri Peskov a precizat, de asemenea, că aderarea Kievului la Uniunea Vamală nu a fost discutată în cadrul acestei întâlniri la Soci, o staţiune balneară rusă care va găzdui în februarie Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. 
"Cele două părţi şi-au apropiat poziţiile în domeniul energetic, dar nu a fost încheiat niciun acord definitiv", a declarat Peskov, citat de agenţia Interfax.
Opozanţii ucraineni proeuropeni manifestează de două săptămâni în centrul Kievului împotriva refuzului puterii ucrainene de a semna un acord de asociere cu UE în favoarea unei cooperări cu Rusia. 
Ei cer plecarea puterii ucrainene după violenţele comise de poliţie împotriva manifestanţilor, săptămâna trecută. 
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close