Antena 3 CNN Externe Regiunea în care părinţii primesc suma de 10.000 de lei pentru fiecare nou-născut

Regiunea în care părinţii primesc suma de 10.000 de lei pentru fiecare nou-născut

"A avea copii este o decizie majoră în viață, care implică multe considerente", spun autorităţile dintr-o regiune cunoscută care a decis să le ofere părinţilor stimulente şi deduceri fiscale anuale pentru fiecare nou născut.

Regiunea în care părinţii primesc suma de 10.000 de lei pentru fiecare nou-născut
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    06 Noi 2023   •   21:24

Măsura se va aplica în Hong Kong, acolo unde autorităţile au început demersurile pentru a stimula creşterea natalității.

Potrivit datelor, rata de natalitate a regiunii a atins un nivel record de 0,9 nașteri pe femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a asigura o populație stabilă.

Astfel Guvernul a decis să ofere stimulente şi deduceri financiare consistente părinților care aleg să aibă unul sau mai mulţi copii.

Vorbim de 2.556 de dolari, echivalentul a peste 10.000 de lei, pentru fiecare nou născut, dar şi o reducere a taxei de timbru pentru cumpărătorii de locuințe de la 15% la 7,5%.

Măsură vine în completarea stimulentelor fiscale existente pentru noii părinți, care primesc deduceri fiscale anuale pentru fiecare copil, cu o deducere suplimentară pentru nou-născuți.

Modelul stimulentelor financiare au fost adoptate după ce şi alte ţări au introdus stimulente consistente pentru părinți.

De exemplu, în Singapore un părinte primește peste 8.000 de dolari pentru primul copil, dar și pentru al doilea.

De asemenea, în Coreea de Sud se oferă 518 dolari, iar în Japonia 107 dolari pe lună pentru un nou-născut până la vârsta de doi ani, având în vedere că rata natalității a scăzut semnificativ.

În România Guvernul are în vedere reducerea vârstei de pensionare pentru mame, în funcţie de câţi copii au.

Mai exact, potrivit proiectului de lege privind sistemul public de pensii, pus în dezbatere la Ministerul Muncii, femeile care au născut și crescut copii se vor putea pensiona mai repede în funcție de numărul acestora.

"Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a spus Nicolae Ciucă la discuțiile despre legea pensiilor.

Mai mult, reducerea vârstei de pensionare se va aplica şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.

Proiectul mai prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035. În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

×
Subiecte în articol: hong kong natalitate parinti
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close