Antena 3 CNN Externe Oraşul din care DISPAR maşinile. Transportul în comun, aproape de PERFECŢIUNE: "În 10 ani nu vor mai exista maşini pe străzi"

Oraşul din care DISPAR maşinile. Transportul în comun, aproape de PERFECŢIUNE: "În 10 ani nu vor mai exista maşini pe străzi"

Oraşul din care DISPAR maşinile. Transportul în comun, aproape de PERFECŢIUNE: "În 10 ani nu vor mai exista maşini pe străzi"
de O.P.    |    05 Sep 2014   •   10:48

La cea mai mică ploaie, Bucureştiul se blochează instantaneu. Cozi uriaşe se formează la semafoare, iar claxoanele sunt un ecou perturbant care sparge liniştea oraşului. Oricâte mesaje ar transmite autorităţile, bucureştenii, şi românii în general, nu renunţă la confortul maşinii perfonale.

Însă nu este peste tot la fel. Conştienţi de problema poluării, finlandezii au luat măsuri: Helsinki e oraşul care a făcut cel mai mare progres până acum, scrie The Guardian.
Finlandezii vor să îi facă pe locuitorii marilor oraşe să realizeze că maşinile personale sunt ineficiente pentru a călători în oraş şi au demarat deja un proiect de inlocuire a acestora.

Masinile nu vor fi interzise, dar vor deveni inutile. Asta nu inseamna ca locuitorii orasului vor fi obligati sa mearga pe jos sau sa treaca la bicicleta, desi sunt incurajati in acest sens.

În Helsinki s-a introdus un program de minibus-uri, în care locuitorii orasului dau comanda prin intermediul unei aplicatii de telefon care calculeaza ruta cea mai eficienta pentru destinatie si pretul. Momentan această metoda e mai scumpa decat o calatorie cu autobuzul clasic in oras, insa finlandezii cred ca pretul ar urma sa scada daca modalitatea ar fi folsita la scada larga.



×
Subiecte în articol: autoturisme
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close