Antena 3 CNN Externe Organizaţia anticorupţie Transparency International, declarată "agent străin" în Rusia

Organizaţia anticorupţie Transparency International, declarată "agent străin" în Rusia

Organizaţia anticorupţie Transparency International, declarată "agent străin" în Rusia
Sursa foto: Foto: transparency.org.ru
08 Apr 2015   •   10:24

Autorităţile din Rusia au clasat filiala rusă a organizaţiei anticorupţie Transparency International în categoria "agenţilor străini", o denumire controversată atribuită ONG-urilor care primesc fonduri din străinătate, informează AFP.

Ministerul rus al Justiţiei a indicat într-un comunicat că a luat această decizie în urma unui control efectuat de către Parchet.

"Încercăm să verificăm detaliile acestei decizii. Nimeni nu ne-a spus nimic în legătură cu această situaţie", a declarat pentru AFP responsabilul cu probleme juridice al organizaţiei în Rusia, Denis Primakov.

"De acum înainte, totul va fi mai dificil pentru noi, dar ne vom continua activitățţile atât timp cât va fi posibil", a adăugat el.

Filiala rusă a Transparency International a fost deschisă în 1999 și se ocupă "de combaterea corupţiei şi de promovarea conceptelor anticorupţie" în Rusia, conform site-ului oficial.

Organizaţia nu a indicat dacă intenţionează să conteste decizia în justiție și nu a precizat sub ce formă activitățile sale ar putea fi atacate în Rusia.

Rusia a votat în 2012 o lege care obligă ONG-urile ce primesc finanţare din străinătate și au o "activitatea politică" să se înregistreze ca "agenţi străini" şi să se afişeze ca atare în orice comunicare sau activitate publică.

Termenul de 'agent străin' era aplicat în epoca stalinistă opozanţilor reali sau presupuşi, care erau atunci împuşcaţi sau trimişi în lagăre de muncă. El era de asemenea folosit de autorităţile sovietice în anii '70 şi '80 pentru a-i califica pe disidenţi, acuzaţi că ar fi în solda Occidentului.

×
Subiecte în articol: Transparency International Rusia
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close