Organizaţia Internaţională a Muncii: Jumătate din persoanele în vârstă din lume nu au pensie

de S.T.    |    30 Sep 2014   •   15:19
Organizaţia Internaţională a Muncii: Jumătate din persoanele în vârstă din lume nu au pensie Foto: matrix24.gr
Aproape jumătate (48%) dintre persoanele peste vârsta de pensionare din lume nu primesc niciun fel de pensie, iar pentru o bună parte din restul de 52% protecţia oferită de pensie este insuficientă, arată un raport publicat marţi de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite AFP.

Conform acestui raport, care analizează sisteme de pensii din 178 de ţări din întreaga lume, peste 45 de ţări au ajuns la un grad de acoperire a pensiilor de 90% şi peste 20 de ţări în curs de dezvoltare se apropie de un grad universal de acoperire a pensiilor.

"Multe ţări în curs de dezvoltare îşi extind puternic sistemele de pensii-o tendinţă foarte pozitivă", a apreciat directorul Departamentului de protecţie socială de la OIM, Isabel Ortiz.

Raportul subliniază că politicile de consolidare fiscală adoptate după 2010 au condus la reducerea protecţiei sociale pentru persoanele în vârstă. În Europa, reducerea prestaţiilor sociale în cadrul politicilor de restricţii bugetare a contribuit la creşterea sărăciei şi excluderii sociale. Potrivit OIM, 123 de milioane de persoane, adică 24% din populaţia Uniunii Europene, se află în această situaţie. Cu toate acestea, partea cheltuielilor publice consacrată pensiilor reprezintă 11% din PIB în ţările Europei Occidentale faţă de 0—2% din PIB în ţările cu venituri reduse.

Isabel Ortiz a subliniat că protecţia socială are efecte pozitive asupra dezvoltării sociale şi economice de exemplu prin creşterea cheltuielilor de consum şi promovarea unei creşteri economice mai inclusive, astfel că multe ţări cu venituri medii au decis să extindă protecţia socială în cadrul strategiei lor de stimulare a creşterii economice.

"Protecţia socială a persoanelor în vârstă este atât un drept prevăzut în standardele internaţionale cât şi o idee rezonabilă din punct de vedere economica", a spus Isabel Ortiz.

Potrivit datelor OIM, în România proporţia persoanelor peste vârsta de pensionare care primesc o pensie este de 98%. 

x close