Antena 3 CNN Externe Organizaţia Mondială a Sănătăţii va răspunde acuzaţiilor lansate de Consiliul Europei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va răspunde acuzaţiilor lansate de Consiliul Europei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va răspunde acuzaţiilor lansate de Consiliul Europei
Sursa foto: Wolfgang Wodarg
23 Ian 2010   •   19:28

Organizaţia Mondială a Sănătăţii reacţionează la suspiciunile potrivit cărora ar fi decretat pandemie de gripă nouă în urma presiunii exercitate de companiile farmaceutice. OMS va trimite la Strasbourg o comisie care să răspundă acuzaţiilor lansate de directorul comisiei de sănătate din Consiliul Europei. Wolfgang Wodarg a declarat în nenumărate rânduri că efectele gripei noi sunt exagerate şi că nu era necesară producerea unui vaccin nou.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va trimite o delegaţie la Strasbourg, pentru a răspunde întrebărilor membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. OMS a fost criticată în nenumărate rânduri de directorul comisiei de sănătate din Consiliul Europei, Wolfgang Wodarg, pentru modul în care a gestionat pandemia de gripă nouă.

"Specialiştii noştri ne-au dat sfaturi proaste. Sfaturile OMS au dus la cheltuieli de miliarde de euro. Ne-au costat miliarde de euro fără ca asta să fie necesar. Prima dată au făcut asta cu gripa aviară, acum, din nou, cu gripa porcină", a declarat Wodarg.

Consiliul Europei a anunţat că audierea privind gestionarea pandemiei va avea loc marţi, în timpul sesiunii APCE. Decizia vine după ce, în ultimele luni de zile, Wodarg a acuzat în nenumărate rânduri OMS că a exagerat ameninţarea gripei şi a declarat pandemie ca urmare a presiunilor exercitate de producătorii de medicamente.

"Acest virus nu a putut fi combătut prin vaccinul antigripal normal, asta ar fi fost prea uşor şi prea ieftin, aşa că au făcut un vaccin nou care a fost patentat şi s-a dovedit a fi mult mai scump decât celălalt. Şi a mai fost un lucru care mi-a stârnit curiozitatea. Am auzit că OMS a schimbat definiţia pandemiei exact înainte de ceea ce s-a întâmplat în aprilie, în Mexic", spune Wodarg.

Conform ultimului bilanţ anunţat de OMS, virusul A H1N1 a provocat moartea a peste 14.000 de persoane de la apariţia sa din martie, anul trecut.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Organizatia Mondiala a Sanatatii
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close