Antena 3 CNN Externe OSCE: Mii de fraude întâlnite în timpul alegerilor parlamentare din Rusia, chiar şi la numărarea voturilor

OSCE: Mii de fraude întâlnite în timpul alegerilor parlamentare din Rusia, chiar şi la numărarea voturilor

OSCE: Mii de fraude întâlnite în timpul alegerilor parlamentare din Rusia, chiar şi la numărarea voturilor
Sursa foto: Foto: www.telegraph.co.uk
05 Dec 2011   •   20:41

Odată cu încheierea alegerile parlamentare din Rusia, peste 3000 de persoane au ieşit în stradă în Moscova şi Sankt-Petersburg pentru a protesta împotriva numeroaselor nereguli înregistrate înainte de închiderea urnelor, anunţă Mediafax. Potrivit OSCE, o organizaţie independentă care a monitorizat alegerile, au fost întâlnite fraude chiar şi la numărarea voturilor.

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, a câştigat detaşat alegerile parlamentar. După numărătoarea a 95% din buletinele de vot, Rusia Unită a obţinut aproape 50% din voturi. Scorul arată o vizibilă scădere de popularitate faţă de scrutinul din 2007. Pe locul doi s-a clasat Partidul Comunist, condus de Vladimir Jirinovski.

Organizaţia OSCE a atras atenţia asupra mai multor mii de fraude în timpul campaniei electorale. Drept urmare, reprezentanţii acesteia au fost trataţi cu ostilitate pe parcursul şederii, şefa organizaţiei fiind reţinută mai multe ore, pe aeroport, vameşii confiscându-i laptopul.

"Este o zi istorică pentru Rusia. Putin şi partidul lui de hoţi au pierdut în mod ruşinos", a declarat Vladimir Rijkov, de la mişcarea de opoziţie Parnas.

Cu toate acestea, preşedintele Dimitri Medvedev susţine că procesul electoral s-a desfăşurat corect. "Dar democraţia este în acţiune. Partidul merge bine. Partidul chiar reprezintă 50% din populaţia noastră," a declarat senin Medvedev.

Membri unor organizaţii naţionaliste şi anarhiste au ieşit pe străzile Moscovei după terminarea votului, în semn de protest, poliţia arestând zeci de manisfestanţi.

Pe de altă parte, China spune că respectă rezultatul alegerilor parlamentului rusesc. Hong Lei, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez, a declarat "Noi sperăm că alegerile vor fi favorabile pentru unitatea socială, stabilitatea naţională şi dezvoltarea economică din Rusia."

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close