Antena 3 CNN Externe OSCE: România nu poate fi acuzată pentru iresponsabilitatea unor demonstranţi moldoveni

OSCE: România nu poate fi acuzată pentru iresponsabilitatea unor demonstranţi moldoveni

 OSCE: România nu poate fi acuzată pentru iresponsabilitatea unor demonstranţi moldoveni
Sursa foto: proteste chisinau
24 Apr 2009   •   17:40

Faptul că unii demonstranţi moldoveni violenţi au arborat şi s-au înfăşurat cu steaguri ale UE şi ale României, comportându-se iresponsabil, nu poate determina acuzarea României sau a UE, a declarat joi, la Viena, Philip Remler, şeful misiunii OSCE pentru Republica Moldova.

"Aceia care au comis violenţe au încercat să se înfăşoare în steagurile României şi ale Uniunii Europene. Acesta nu este un motiv pentru a considera că UE sau România sunt responsabile pentru acte de violenţă şi nimeni nu ar trebui să recurgă la această interpretare", a declarat Remler.

El a mai subliniat că este important ca UE şi România, în mod special, să se angajaze în dialog cu R. Moldova, dar şi că Moldova trebuie să facă acelaşi lucru, pentru a asigura că "iresponsabilitatea unor demonstranţi violenţi nu va duce la deteriorarea unor relaţii care sunt benefice pentru R. Moldova şi pentru cetăţenii ei". Remler a spus că OSCE apreciază "eforturile semnificative" pe care UE le face în această privinţă, scrie Newsin.

În plus, oficialul OSCE a arătat că "deteriorarea relaţiilor dintre două state membre OSCE - România şi R. Moldova - este regretabilă, mai ales din punctul de vedere al lipsei totale de dovezi pentru susţinerea acestor acuzaţii împotriva României".

Referitor la proteste, concluziile lui Remler sunt clare, subliniind că nu a fost vorba despre răsturnarea ordinii de drept. "Vasta majoritate a miilor de protestatari nu au urmărit răsturnarea violentă ordinii de drept. A fost vorba despre o exprimare a frustrării şi au găsit orice acţiune violentă ca fiind respingătoare şi şi-au întors de îndată spatele la astfel de acţiuni", a declarat el.

În încheiere, Remler califică revoltele postelectorale drept "un şoc pentru sistemul moldovean".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste Chisinau OSCE
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close