Antena 3 CNN Externe Osetia de Sud a sărbătorit cu fast recunoaşterea ca stat independent de către Rusia

Osetia de Sud a sărbătorit cu fast recunoaşterea ca stat independent de către Rusia

Osetia de Sud a sărbătorit cu fast recunoaşterea ca stat independent de către Rusia
21 Sep 2008   •   12:47

Osetia de Sud şi-a sărbătorit sâmbătă, cu mare fast, independenţa proaspăt recunoscută de Federaţia Rusă. Premierul rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul, că Moscova va proteja în continuare cele două teritorii separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

În capitala Osetiei de Sud, aniversarea a respectat ceremonialul moştenit de pe vremea Uniunii Sovietice. Veteranii s-au recules la monumentul eroilor din războaiele mai vechi sau mai noi, în timp ce trupele au defilat prin faţa conducerii de partid şi de stat. Liderul osetin a avertizat poporul că trebuie să rămână vigilent: „Suntem îngrijoraţi pentru că auzim declaraţii de răzbunare din Georgia, care a primit şi ajutor din afară. Trebuie să facem totul ca să prevenim o nouă tragedie, nu doar pentru osetini ci pentru oamenii de toate naţionalităţile, inclusiv georgieni.”

Alături de blindatele produse în Rusia au defilat şi vehicule militare occidentale capturate de la armata georgiană. Autorităţile de la Tbilisi îi acuză pe osetini că şi-au sărbătorit ziua naţională şi într-o manieră mai violentă. Ele susţin că miliţienii osetini au intrat cu câteva maşini în satul Dvani, locuit de etnici georgieni, unde au jefuit câteva case, au furat maşinile rămase în sat şi le-au spus din nou localnicilor să plece.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu prim-ministrul francez, pe care l-a asigurat că Rusia se va retrage din Georgia îndată după sosirea observatorilor ONU şi OSCE. El a precizat, însă, că trupele ruseşti vor rămâne în Osetia de Sud şi Abhazia, cu acordul celor două „state independente”. Cu tot conflictul din Georgia, Franţa va menţine relaţiile economice cu Rusia şi a cumpărat zece rachete Soiuz pentru programul său spaţial.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Osetia de Sud Rusia
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close