Antena 3 CNN Externe Pakistan: Liderul taliban este pregătit pentru negocieri

Pakistan: Liderul taliban este pregătit pentru negocieri

Pakistan: Liderul taliban este pregătit pentru negocieri
Sursa foto: Mullah Mohammad Omar
29 Ian 2010   •   09:53

SUA trebuie să negocieze o înţelegere politică cu pentru războiul afgan direct cu liderul afgan taliban Mullah Mohammad Omar deoarece orice încercare de a destrăma insurgenţa prin dezertări va eşua, declara fostul ofiţer de informaţii pakistanez care l-a antrenat pe şeful insurgenţilor.
Omar este deschis la discuţii, arăta Sultan Amir Tarar , fost agent al agenţiei de spionaj pakistaneze acum în rezervă.
"Dacă un mesaj sincer vine de la americani, atunci ei (talibanii ) sunt deschişi. Vor asculta. Dar dacă încercaţi să divizaţi talibanii, veţi eşua," declara Tarar .
Comentariile acestuia vin pe fondul dorinţei SUA şi a NATO de a găsi cât mai repede o soluţie politică la conflictul din Afganistan.
Oficialii europeni şi americani au promovat în ultima vreme un plan de "reintegrare" conform căruia talibanii de rang inferior vor primi slujbe, educaţie şi protecţie în schimbul renunţării la al Qaeda.
Oricum, unii analişti şi experţi cred că există mici şanse pentru un progres spre o rezoluţie politică.
Omar, care conduce talibanii din 1992 se crede că acum coordonează activitatea din oraşul pakistanez Quetta şi a respins negocierile până ce forţele străine nu părăsesc Afganistan.
Tarar sublinia că "timpul este de partea talibanilor. Cu cât vor sta mai mult americanii, cu atât mai complet vor fi învinşi.?
Într.o declaraţie la Washington, Casa Albă a subliniat că este exclusă orice negociere cu Mullah Mohammad Omar, deoarece ?are mâinile pătate cu sângele a mii de americani?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close