Antena 3 CNN Externe Palatul Elysee are un nou proprietar. După numărarea a 90% din voturi, Hollande l-a învins cu 51,6% pe Sarkozy

Palatul Elysee are un nou proprietar. După numărarea a 90% din voturi, Hollande l-a învins cu 51,6% pe Sarkozy

Palatul Elysee are un nou proprietar. După numărarea a 90% din voturi, Hollande l-a învins cu 51,6% pe Sarkozy
de O.P.    |    07 Mai 2012   •   05:35
Franţa are un nou preşedinte. Socialistul François Hollande se va instala la Palatul Élysée după ce a primit 51,6 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, după numărarea a peste 90 la sută din buletine. Nicolas Sarkozy, care şi-a recunoscut înfrângerea, devine al doilea preşedinte învins după un prim mandat, în istoria celei de-a cincea republici franceze. 

Zeci de mii de simpatizanţi ai stângii şi-au dezlănţuit bucuria îndată după închiderea urnelor, când s-a anunţat victoria favoritului lor. François Hollande şi-a susţinut primul discurs după victorie la Tulle, unde a fost primar vreme de 8 ani.

În acest timp, pe chipurile suporterilor lui Nicolas Sarkozy se putea citi dezamăgirea. Îndată după anunţarea primelor estimări, preşedintele în funcţie şi-a recunoscut eşecul.

În acelaşi timp, susţinătorii stângii şi ai lui Hollande se îndreptau spre Piaţa Bastiliei din Paris, pentru marea sărbătoare a victoriei.

Hollande le-a mulţumit din nou alegătorilor şi a afirmat că victoria sa anunţă  o schimbare politică în întreaga Europă.

Hollande a fost felicitat, prin telefon, de preşedintele Barack Obama şi de cancelarul Angela Merkel, care refuzase să-l primească în timpul campaniei.

Analiştii cred că, sub influenţa noii puteri de la Paris, Uniunea Europeană va pune accentul mai mult pe creştere şi nu pe austeritate. Deocamdată, rezultatele electorale din Franţa şi Grecia au făcut să scadă cursul euro la bursele asiatice.







×
Subiecte în articol: alegeri Nicolas Sarkozy francois hollande
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close