Antena 3 CNN Externe Palestina a cerut recunoaşterea ca stat în cadrul Adunării Generale ONU. Israelul şi SUA se opun. România se abţine

Palestina a cerut recunoaşterea ca stat în cadrul Adunării Generale ONU. Israelul şi SUA se opun. România se abţine

Palestina a cerut recunoaşterea ca stat în cadrul Adunării Generale ONU. Israelul şi SUA se opun. România se abţine
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
23 Sep 2011   •   19:06
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut recunoaşterea Palestinei ca stat. Mahmoud Abbas a solicitat, în Adunarea Generală ONU, ca statul Palestinian să devină membru al Naţiunilor Unite. Conform procedurii, cererea de aderare a fost înaintată Secretarului General al ONU.

SUA au avertizat că vor folosi dreptul de veto dacă cererea palestiniană va fi votată în Consiliul de Securitate. Israelul se opune cu fermitate recunoaşterii statului palestinian, până când procesul de pace nu va fi finalizat. România a anunţat că se abţine în cazul cererii palestiniene

Mahmoud Abbas: Israelul nu vrea pace


În cadrul discursului său, Mahmoud Abbas a acuzat Guvernul israelian că a "subminat toate eforturile de pace" de peste un an. "Toate eforturile şi tentativele părţilor internaţionale au fost subminate de poziţiile Guvernului israelian care au ruinat speranţele născute din reluarea negocierilor în septembrie", a declarat preşedintele.

Preşedintele palestinian a precizat că este "pregătit să revină imediat la negocieri" pe baza frontierelor din 1967 şi a unei îngheţări a procesului de colonizare israelian. "Nu încercăm să izolăm sau să lipsim de legitimitate Israelul", a spus Abbas.

Mii de palestinieni s-au reunit vineri seara în marile oraşe autonome din Cisiordania, în momentul în care preşedintele Mahmoud Abbas a predat ONU cererea de aderarea a statului Palestina, informează  AFP.

În centrul Ramallah, capitala politică a Cisiordaniei, la Nablus, Hebron şi Ierihon, s-au strâns mii de manifestanţi, iar atmosfera este una festivă, transmit corespondenţii AFP.

Israel: Regretăm cererea de aderare la ONU a unui stat Palestina


Autorităţile israeliene au declarat că "regretă" depunerea cererii de aderare la ONU a unui stat Palestina.

"Regretăm demersul. Credem că singura cale către o pace veritabilă trece prin negocieri, nu prin acte unilaterale" a declarat pentru Gidi Shmerling, purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu.

Mahmoud Abbas a predat vineri cererea de aderare la ONU a unui stat Palestina secretarului general al organizaţiei Ban Ki-moon. Anunţul a fost făcut de Naţiunile Unite şi purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Roudeina.

Liderul palestinian a prezentat această cerere într-un plic care poartă stema palestiniană, cu puţin timp înaintea discursului său în faţa Adunării Generale a ONU.



 

×
Subiecte în articol: Mahmoud Abbas Palestina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close