Antena 3 CNN Externe Palestina cere ?sfârşitul jocului? dacă Israel nu opreşte activitatea de colonizare

Palestina cere ?sfârşitul jocului? dacă Israel nu opreşte activitatea de colonizare

Palestina cere ?sfârşitul jocului? dacă Israel nu opreşte activitatea de colonizare
Sursa foto: mahmoud abbas
18 Ian 2010   •   23:05

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a cerut Washingtonului să declare "sfârşitul jocului " pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu dacă Israel nu este de acord să oprească extinderea coloniilor.

Abbas arăta într-un comunicat că statele arabe şi palestinienii vor prezenta o poziţie comună SUA în care oferă două opţiuni.


"Fie Israel este de acord cu o oprire completă a coloniilor şi prevederile negocierilor, fie America trebuie să declare finele jocului cu privire la stabilirea graniţelor şi chestiunea refugiaţilor şi alte prevederi privind statutul final."

Abbas s-a opus timp de câteva luni presiunilor americane de relansare a negocierilor de pace, suspendate după războiul din Gaza de anul trecut, declarând că Israel tebuie să îşi îngheţe activitatea de colonizare, inclusiv în Ierusalimul de Est.
În noiembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat un moratoriu de 10 luni pentru demararea de noi construcţii în Cisiordania, dar a exclus Ierusalimul de Est, clădirile publice şi proiectele deja începute.
SUA a salutat iniţiativa ca ?fără precedent?, dar palestinienii au calificat-o ca insuficientă.
Săptămâna trecută părea că Abbas mai cedează după ce a cerut o oprire a colonizării pentru "o perioadă fixă," dar duminică a cerut, din nou, o îngheţare completă.
"Nu putem reveni la negocieri dacă Israel rămâne pe acestă poziţie," arăta Abbas, referindu-se la moratoriul limitat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close