Antena 3 CNN Externe Palestina: SUA a propus noi iniţiative pentru reluarea negocierilor de pace

Palestina: SUA a propus noi iniţiative pentru reluarea negocierilor de pace

Palestina: SUA a propus noi iniţiative pentru reluarea negocierilor de pace
Sursa foto: cisiordania gard
26 Ian 2010   •   10:22

Statele Unite au propus o nouă iniţiativă pentru a-i aduce pe palestinieni din nou la masa tratativelor cu Israel, a arătat un oficial palestinian. Acesta sublinia că noul plan cere Israelului să slăbească controlul asupra unor zone palestiniene, să elibereze câţiva prizonieri şi să ?calmeze? blocada impusă asupra Fâşiei Gaza.
Iniţiativa este menită "a crea o atmosferă " pentru relansarea discuţiilor de pace suspendate acum peste un an.
Trimisul special american pentru Orientul Mijlociu- George Mitchell s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii israelian şi palestinian.
Mitchell cere Israel să cedeze operaţiunile militare în aşa numită zonă A din Cisiordania, care este sub control palestinian total, să se retragă din unele părţi ale zonei B, care este sub control civil palestinin.
De asemenea, se va permite forţelor palestiniene de securitate să intre în zona C, care este sub control militar israelian complet şi să elibereze o serie de prizonieri palestinieni, arăta sursa palestiniană.
Israel ar mai ridica din sancţiunile contra Fâşiei Gaza şi va transfera taxele vamale colectate către Autoritatea Palestiniană. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut o întâlnire cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas pentru a discuta iniţiativa înainte de un anunţ formal. Cererea ar fi fost respinsă de Abbas care doreşte mai întâi implementarea şi apoi discuţiile, considerând că acestea sunt obligaţii pentru Israel.
Antena3.rp

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close