Antena 3 CNN Externe Palestinenii care aplică pentru tratament în Israel, forţaţi să devină informatori

Palestinenii care aplică pentru tratament în Israel, forţaţi să devină informatori

Palestinenii care aplică pentru tratament în Israel, forţaţi să devină informatori
Sursa foto: gaza
07 Dec 2009   •   03:30


Agenţi de securitate israelieni au reţinut un pacient palestinian timp de trei săptămâni fără a fi acuzat oficial, l-au interogat de mai multe ori şi i-au oferit acces la îngrijiri medicale dacă era de acord să devină informator.
Modul cum a fost tratat Abd al-Karim al-Atal este cel mai recent caz din ultimii doi ani în care pacienţi din Gaza care căutau să se interneze în Israel au fost reţinuţi şi presaţi să devină colaboratori, arată grupurile pentru apărarea drepturilor omului.

Doctorii pentru Drepturile Omului, grup israelian, declara că presiunea care se exercită asupra acestor pacienţi ajunge la forţare acestora, care este ilegală conform convenţiilor de la Geneva şi poate constitui o încălcare a convenţiilor ONU contra torturii. Circa unu din cinci palestinieni din Gaza care cer permis pentru intrarea în sistemul medical israelian este supus unor interogatorii detaliate.

B'Tselem, alt grup pentru drepturile omului, arată că agenţii israelieni "exploatează chestionarele pentru a exercita o presiune neadecvată asupra persoanelor bolnave, cu scopul de a-i forţa să colaboreze cu agenţia ".

Israel susţine că o asemenea chestionare este o necesitate de securitate pentru a preveni atacurile teroriste şi că 5000 de persoane - bolnavi şi rude- au luat permis de ieşire din Gaza în acest an din motive medicale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gaza Fasia Gaza sistemul medical
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close