Palestinienii ar putea cere unilateral recunoaşterea ca stat dacă negocierile eşuează

10 Mar 2010   •   00:41
Palestinienii ar putea cere unilateral recunoaşterea ca stat dacă negocierile eşuează
palestina

Palestinienii ar putea declara în mod unilateral statalitatea dacă discuţiile de pace reluate cu Israel vor eşua, declara un consilier în cadrul Administraţiei Naţionale Palestiniene.

Luni, Israel şi palestinienii au acceptat reluarea negocierilor de pace şi au început să discute detaliile despre tratativele indirecte de pace mediate de SUA.

Nimer Hammad declara că dacă în timpul celor patru luni de discuţii, Palestina nu vede că administraţia SUA a pus presiune pe Israel şi nu se înregistrează niciun progres, atunci aceasta ar putea analiza alte posibilităţi, precum declararea unilaterală a statalităţii.
El a adăugat că în acest caz, Palestina ar putea aplica pentru recunoaşterea Consiliului de Securitate al ONU.
Discuţiile au fost reluate în pofida deciziei Israelului de luni de a demara construcţia a 112 noi case în Cisiordania.

Vicepreşedintele american, aflat în vizită în Israel, a condamnat planurile de a construi case în Cisiordania şi 1600 în Ierusalimul de Est.

Biden a emis o declaraţie foarte dură, afirmând că sincronizarea este deoebit de îngrijirantă deoarece vine chiar înainte de discuţiile de pace.

"Substanţa şi sincronizarea anunţului, în special cu lansarea discuţiilor de proximitate, este exact genul de pas ca subminează încrederea de care avem nevoie acum".

"Trebuie să construim o atmosferă de sprijin al negocierilor, nu de complicare".

Antena3.ro

x close