Antena 3 Externe Palestinienii dau semne că doresc reluarea discuţiilor cu Israel

Palestinienii dau semne că doresc reluarea discuţiilor cu Israel

02 Feb 2010   •   18:19
Palestinienii dau semne că doresc reluarea discuţiilor cu Israel
Sursa foto: mahmoud abbas

Mahmoud Abbas, liderul palestinian, şi-a exprimat dorinţa de a ajunge la un compromis referitor la discuţiile cu Israel, pe fondul semnalelor că ambele părţi ar accepta o reluare limitată, indirectă a negocierilor.
După luni de stagnare ce au zădărnicit efortul american de reluare a procesului de pace în Orientul Mijlociu, Abbas şi-a redus substanţial pretenţiile pentru o suspendare totală a construcţiilor evreieşti în Cisiordania şi Ierusalimul de Est înainte de reluarea discuţiilor.

Vorbind la Berlin la o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, liderul palestinian a renunţat la cererea sa pentru un îngheţ de 12 luni a colonizării, declarând că el ar reveni la negocieri dacă Israel ar opri construcţiile "pentru o anumită perioadă ".


Israel a respins imediat ultima ofertă palestiniană deoarece se consideră că include Ierusalimul de Est arab, cucerit de forţele israeliene în 1967, în planul de îngheţ al coloniilor- un pas pe care premierul Benjamin Netanyahu a refuzat să îl facă.

"Abbas nu doreşte o îngheţare a construcţiilor, el doreşte să oprească construcţiile evreieşti," declara Dan Meridor, vicepremier israelian. "El doreşte să arate că Ierusalim este parte din Cisiordania. Este o nebunie. Nu este pentru noi ."
Oricum analiştii consideră că noua oferă dă motive pentru un optimism moderat, arătând că Abbas nu a abandonat ambiţiile sale pentru pace în pofida opoziţiei crescânde a palestinienilor.
Alţii prezic că acesta ar accepra propunerea făcută de trimisul special american George Mitchell de a demara discuţii de proximitate, indirecte, intermediate tocmai de amabsadorul american pentru Orientul Mijlociu.

Antena3.ro

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close