Antena 3 CNN Externe Palestinienii dau semne că doresc reluarea discuţiilor cu Israel

Palestinienii dau semne că doresc reluarea discuţiilor cu Israel

Palestinienii dau semne că doresc reluarea discuţiilor cu Israel
Sursa foto: mahmoud abbas
02 Feb 2010   •   18:19

Mahmoud Abbas, liderul palestinian, şi-a exprimat dorinţa de a ajunge la un compromis referitor la discuţiile cu Israel, pe fondul semnalelor că ambele părţi ar accepta o reluare limitată, indirectă a negocierilor.
După luni de stagnare ce au zădărnicit efortul american de reluare a procesului de pace în Orientul Mijlociu, Abbas şi-a redus substanţial pretenţiile pentru o suspendare totală a construcţiilor evreieşti în Cisiordania şi Ierusalimul de Est înainte de reluarea discuţiilor.

Vorbind la Berlin la o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, liderul palestinian a renunţat la cererea sa pentru un îngheţ de 12 luni a colonizării, declarând că el ar reveni la negocieri dacă Israel ar opri construcţiile "pentru o anumită perioadă ".


Israel a respins imediat ultima ofertă palestiniană deoarece se consideră că include Ierusalimul de Est arab, cucerit de forţele israeliene în 1967, în planul de îngheţ al coloniilor- un pas pe care premierul Benjamin Netanyahu a refuzat să îl facă.

"Abbas nu doreşte o îngheţare a construcţiilor, el doreşte să oprească construcţiile evreieşti," declara Dan Meridor, vicepremier israelian. "El doreşte să arate că Ierusalim este parte din Cisiordania. Este o nebunie. Nu este pentru noi ."
Oricum analiştii consideră că noua oferă dă motive pentru un optimism moderat, arătând că Abbas nu a abandonat ambiţiile sale pentru pace în pofida opoziţiei crescânde a palestinienilor.
Alţii prezic că acesta ar accepra propunerea făcută de trimisul special american George Mitchell de a demara discuţii de proximitate, indirecte, intermediate tocmai de amabsadorul american pentru Orientul Mijlociu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close