Antena 3 CNN Externe Palestinienii resping condiţiile lui Benjamin Netanyahu pentru un stat propriu

Palestinienii resping condiţiile lui Benjamin Netanyahu pentru un stat propriu

Palestinienii resping condiţiile lui Benjamin Netanyahu pentru un stat propriu
Sursa foto: netanyahu
16 Iun 2009   •   15:49

Liderii palestinieni au respins termenii lui Benjamin Netanyahu pentru soluţia cu două state, apreciind că discursul premierului israelian de duminică a sabotat procesul de pace.
Ei cred că Netanyahu a stabilit condiţii imposibile pentru un stat palestinian şi au cerut comunităţii internaţionale să îl confrunte pe premierul israeleian. Acesta a adoptat pentru prima dată crerea condiţionată a unui stat palestinian, dar a refuzat să pună capăt construcţiei din Cisiordania, unde palestinienii speră să construiască un viitor stat.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestianian Mahmoud Abbas aprecia că ?declaraţiile lui Netanyahu au sabotat toate iniţiativele , au paralizat toate eforturile şi provoacă poziţiile palestiniene, arabe şi americane."
În timp ce negociatorul palestinian Saeb Erekat crede că discursul ?a închis uşa negocierilor. El a decretat Ierusalim capitala Israelului, a spus că problema refugiaţilor nu va fi negociată şi că aşezările vor rămâne."
Palestinienii sunt revoltaţi de condiţia lui Netanyahu ca ei să recunoască legitimitatea Israelului la dreptul de exista ca stat, în timp ce refugiaţii palestinieni şi descendenţii care au trăit în afara graniţelor Israelului din 1948 nu au voie să se revină.
Netanyahu a mai cerut ca un asemenea stat să fie demilitarizat şi ca tot Ierusalimul să rămână capitala Israelului, în pofida dorinţei palestinienilor să facă din partea estică a oraşului, zonă tradiţional arabă, capitala viitorului stat.
În acelaşi timp însă preşedintele american Barack Obama a salutat ?importantul pas înainte? reprezentat de discursul lui Netanyahu. De aceeaşi opinie fiind şi liderii europeni, care au remarcat discursul.
Antena3.ro

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close