Antena 3 CNN Externe Palestinienii vor cere ONU recunoaşterea ca stat

Palestinienii vor cere ONU recunoaşterea ca stat

Palestinienii vor cere ONU recunoaşterea ca stat
Sursa foto: stat palestinian
07 Dec 2009   •   15:07

Palestinienii au anunţat că intenţionează să ceară ONU recunoaşterea independenţei lor, pe fondul frustrărilor tot mai mari pentru stagnarea procesului de pace.

"Am ajuns la o decizie... să mergem la Consiliul de Securitate al ONU să cerem recunoaşterea unui stat palestinian independente, cu Ierusalimul de Est fiind capitala sa, şi cu graniţele din iunie 1967," anunţa negociatorul şef palestinian Saeb Erakat pentru AFP.
Acesta făcea referire la Cisiordania, Fâşia Gaza şi cea mai mare parte din Ierusalimul de Est arab.
"Vom căuta sprijinul statele UE, al Rusiei şi a altor ţări" pentru această măsură.
Comentariile lui Erakat vin pe fondul frustrărilor palestinienilor legate de ineficienţa eforturilor americane de a relansa negocierile de pace cu Israel, ce au fost suspendate după războiul din Gaza de la începutul anului.
Aceasta este cea mai recentă dintre opţiunile pe care palestinienii le-au anunţat că le vor întreprinde dacă procesul de pace este amânat. Altele includ declararea unilaterală a independenţei, cererea ca ONU să determine graniţei, dizolvarea Autorităţii Palestiniene şi căutarea de drepturi egale în interiorul Israel.
Cu toate acestea, miniştrii israelieni au avertizat să nu se ia măsuri unilaterale.
Administraţia americană nu a reuşit până acum să convingă israelienii şi palestienii să reia discuţiile de pace, pe fondul tensiunilor legate de chestiunea coloniilor evreieşti de pe pământ palestinian.

Palestinienii insistă pentru îngheţarea oricărei activităţi de colonizare înainte de reluarea discuţiilor, în timp ce israelienii oferă o limitarea temporară a construcţiilor, urmând a rezolva toate aspectele în timpul negocierilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close