Antena 3 CNN Externe Pană de oxigen şi toalete defecte în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Pană de oxigen şi toalete defecte în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Pană de oxigen şi toalete defecte în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale
09 Iul 2010   •   16:16

Sectorul american de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) se confruntă cu o serie de probleme tehnice, după defectarea sistemului de aprovizionare cu oxigen, dar şi a toaletelor, au anunţat, vineri, agenţiile de presă din Rusia, precizând că astronauţii nu sunt în pericol, informează AFP.

"Parcă este un blestem care urmăreşte sectorul american. Pe lângă defectarea grupurilor sanitare, sistemul de producere a oxigenului din sectorul partenerilor noştri a intrat în pană", a declarat o sursă din rândul autorităţilor spaţiale ruse.

"De acum înainte, astronauţii NASA trebuie să meargă la toaletele din modulul rusesc Etoile şi vor respira în sectorul lor oxigen produs de sistemul rusesc Electron", a adăugat sursa.

Potrivit aceleiaşi surse, sistemul care produce oxigenul pentru sectorul american s-a defectat pe 5 iulie.

Trei astronauţi americani şi trei ruşi se află în prezent la bordul ISS, care gravitează pe orbita terestră, la o altitudine de 350 de kilometri.

Acestea nu sunt primele probleme tehnice cu care se confruntă ISS în această lună. Pe 2 iulie, conectarea la ISS a modulului spaţial rusesc de tip cargo Progress a eşuat, operaţiunea având loc în cele din urmă cu succes două zile mai târziu.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Foto: lunaroutpost.com

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: astronauti oxigen toalete NASA
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close