Antena 3 CNN Externe Până în 2030 nu vor mai exista pe Terra. "Au supravieţuit erei glaciare, dar vor muri acum"

Până în 2030 nu vor mai exista pe Terra. "Au supravieţuit erei glaciare, dar vor muri acum"

Până în 2030 nu vor mai exista pe Terra. "Au supravieţuit erei glaciare, dar vor muri acum"
de O.P.    |    25 Apr 2013   •   12:00

Foamea oamenilor după teritorii noi, dorinţa de expansiune pot avea efecte catastrofale asupra animalelor sălbatice. Ghepardul, cel mai rapid animal de pe Pământ riscă să dispară de pe suprafaţa Terrei în următorii 17 ani.



Cu toate că a supravieţuit extincţiei în masă din timpul glaciaţiunii, ghepardul a ajuns să stea în vârful listei animalelor ameninţate cu dispariţia. Chiar dacă nu are probleme cu braconierii, ghepardul nu se poate adapta în rezervaţiile naturale, unde este nevoit să trăiască, din cauză că habitatul său natural este eliminat de oameni.

"Este teribil ce se întâmplă, dar acesta este adevărul. Gheparzii nu se descurcă şi nu se acomodează în rezervaţiile naturale, din cauza competiţiei ce vine din partea celorlalte animale de pradă, precum leii sau hienele", spune Laurie Marker.

La începutul secolului XX, populaţia gheparzilor număra peste 100.000 de exemplare, astăzi mai trăiesc abia 10.000. Potrivit unor date recente, oferite de ONG-ul Panthera, populaţia gheparzilor a scăzut cu 77% de pe teritoriul pe care îl ocupa în Africa.

"Principala cauză a dispariţiei lor este conflictul cu oamenii. Dacă nu se vor lua măsuri speciale, gheparzii vor dispărea până în 2030", spun experţii.


×
Subiecte în articol: animale salbatice
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close