Antena 3 CNN Externe Papa Benedict al XVI-lea schimbă regulile: Cardinalii electori se vor reuni mai devreme

Papa Benedict al XVI-lea schimbă regulile: Cardinalii electori se vor reuni mai devreme

Papa Benedict al XVI-lea schimbă regulile: Cardinalii electori se vor reuni mai devreme
de M.T.    |    25 Feb 2013   •   15:32

Papa Benedict al XVI-lea a schimbat regulile Bisericii Catolice şi a emis un decret care va permite cardinalilor electori să se reunească mai devreme pentru a-i alege succesorul, informează AFP şi AP, citate de Agerpres.

„Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa începerea conclavului odată constatată prezenţa tuturor cardinalilor sau de a amâna cu câteva zile, în cazul unor motive grave, începerea alegerii”, se arată în decret.

Papa se va retrage oficial joi, aşa cum a anunţat încă din 11 februarie, invocând „vârsta avansată” şi „slăbirea forţelor”. Imediat după ora 19 GMT a zilei de 28 februarie va începe perioada de „fotoliu apostolic vacant”, în timpul căruia va fi organizat un conclav.

Până acum, conform constituţiei apostolice a predecesorului lui Benedict al XVI-lea, Papa Ioan Paul al II-lea, cardinalii erau opbligaţi să aştepte 15 zile înainte de începerea conclavuli.

Decretul papei este motivat de faptul că, în acest an, Paştele catolic va fi sărbătorit pe 31 martie, iar devansarea conclavului îi va permite noului suveran pontif să se pregătească mai bine pentru această sărbătoare.

Conclavul, din care fac parte cardinalii electori cu vârsta de cel puţin 80 de ani, se va desfăşura în cel mai mare secret, sub frescele Capelei Sixtine.

Cardinalii vor vota de mai multe ori, în fiecare zi, până la întrunirea unei majorităţi de două treimi în favoarea unuia dintre candidaţi.



×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close