Antena 3 CNN Externe Papa Benedict: Evreii nu sunt vinovaţi pentru moartea lui Iisus

Papa Benedict: Evreii nu sunt vinovaţi pentru moartea lui Iisus

Papa Benedict: Evreii nu sunt vinovaţi pentru moartea lui Iisus
03 Mar 2011   •   15:41

Papa a exonerat poporul evreu pentru crucificarea şi moartea lui Iisus. În pasaje extrase din viitoarea sa carte despre Hristos, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre una dintre cele mai controversate probleme ale creştinătăţii, spunând că iudeii nu poartă nicio vină.

Pasaje din cartea "Iisus din Nazaret - Săptămâna sfântă: de la intrarea în Ierusalim la Înviere", care va fi publicată săptămâna viitoare, au fost publicate în presă. În acestea Papa analizează Evangheliile după Ioan şi Matei şi orele dinaintea morţii lui Iisus.

"Trebuie să ne întrebăm: Cine erau acuzatorii lui Iisus?", a spus Papa, luând în considerare condamnarea la moartea dictată de guvernatorul roman Pilat din Pont. El întreabă totodată de ce Sfântul Ioan a spus că acuzatorii lui Iisus erau "iudeii". "Cum puteau toţi oamenii să fie prezenţi la acest moment şi să ceară moartea lui Iisus?".

Benedict explică faptul că doar câţiva lideri de la Templu şi un mic grupă de susţinători sunt vinovaţi pentru crucificare. El crede că Ioan s-a referit la "iudei" ca la "aristocraţia Templului", pentru că Iisus se autodeclarase Regele Iudeilor şi violase legile iudaice.

În analiza frazei din Evanghelia după Matei - "Sângele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri" - Benedict spune că sângele lui Iisus "nu îndeamnă la răzbunare şi pedeapsă, ci aduce reconcilierea. Nu este îndreptat împotriva cuiva, ci este vărsat pentru toată lumea", scrie BBC.

Romano-catolicii au respins explicit noţiunea vinovăţiei înnăscute pentru evrei în 1965.

×
Subiecte în articol: Papa Benedict al XVI-lea Iisus
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close