Antena 3 CNN Externe Papa Francisc la Budapesta: ”Antisemitismul este un fitil care trebuie stins”

Papa Francisc la Budapesta: ”Antisemitismul este un fitil care trebuie stins”

Papa Francis și-a început turul prin Europa Centrală cu o vizită în capitala Ungariei, urmând ca în aceeași zi să ajungă și în Slovacia. El a a evocat în Budapesta "ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi", adăugând că este vorba de "un fitil care trebuie stins"

Papa Francisc la Budapesta: ”Antisemitismul este un fitil care trebuie stins”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Sep 2021   •   14:10

Suveranul Pontif a ajuns duminică dimineață în Ungaria pentru o scurtă vizită, în ciuda diferențelor politice, naționaliste și anti-imigrare pe care le are cu premierul Viktor Orban.

El a fost întâmpinat cu mare entuziastm de aproape 75.000 de oameni, în cadrul primei vizite externe după operația suferită la colon.

Primele întâlniri oficiale din cadrul vizitei de doar 6 ore ale Papei Francisc la Budapesta au fost cu președintele ungar și cu premierul Viktor Orban,  înainte de a celebra o liturghie în închiderea unui mare congres religios internaţional.

”Cred că amenințarea antisemitismului circulă încă în Europa și în alte părți.

Acesta este un fitil care trebuie stins, și ca să facem asta, trebuie să lucrăm împreună, și să promovăm fraternitatea”, a spus Suveranul Pontif.

Un raport al Federației Comunității Evreilor din Ungaria arată că unul din cinci unguri este antisemit, în timp ce alți 16% sunt, ceea ce raportul numesc antisemiți ”moderați”.

Mai mult de jumătate de evrei unguri au fost uciși în timpul Holcaustului.

Astăzi, mai sunt între 75.000 și 100.000 de evrei în Ungaria, iar cei mai mulți dintre ei sunt în Budapesta.

În discursul său, Papa a a evocat imaginea celebrului pod Chain Bridge, care leagă cele două părți ale capitalei, Buda și Pest.

”Oricând suntem tentați să absorbim cealaltă parte, dărâmăm, în loc să construim. Sau atunci când încercăm să-i gonim pe ceilalți, în loc să-i includem. Trebuie să fim vigilenți, și să nu mai permitem ca astfel de lucruri să se întâmple vreodată”, potrivit Reuters.

Viktor Orban Ungaria a devenit ţinta acuzaţiilor de antisemitism venite din toate direcţiile, odată cu războiul declanşat de guvernul de la Budapesta împotriva miliardarului George Soros, interpretat în cheia antisemitismului de către organizaţiile evreieşti, precum şi din cauza aprecierilor premierului Viktor Orban la adresa lui Miklos Horthy, aliatul naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial, pe care l-a numit „un om de stat strălucit”.

Pe de altă parte, premierul Orban neagă acuzaţiile, condamnă antisemitismul şi afirmă că este un prieten al poporului evreu.

De asemenea, Orban este recunoscut pentru poziţia dură împotriva imigranţilor şi deseori îşi descrie guvernul ca apărător al „civilizaţiei creştine” în Europa şi ca un bastion împotriva migraţiei din ţări majoritar musulmane.

 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban antisemitism
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close