Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, discurs în Parlamentul European: Creştinismul nu reprezintă o ameninţare pentru caracterul laic al statelor

Papa Francisc, discurs în Parlamentul European: Creştinismul nu reprezintă o ameninţare pentru caracterul laic al statelor

Papa Francisc, discurs în Parlamentul European: Creştinismul nu reprezintă o ameninţare pentru caracterul laic al statelor
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Noi 2014   •   14:44

Papa Francisc a comparat Europa, marţi, în faţa Parlamentului European cu o "bunică" slăbită. Suveranul Pontif le-a solicitat autorităţilor europene să trnasforme Europa într-o "referinţă pentru umanitate" şi să primească şi să ajute imigranţii care vin pe coastele sale, relatează AFP.

"Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare (...) să i se adauge imaginea unei Europe puţin îmbătrânite şi comprimate, care tinde să se simtă mai puţin protagonistă", a declarat Papa Francisc în faţa eurodeputaţilor.
   
Impresia generală oferită de Vechiul continent este "cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecundă şi vie", în timp ce lumea a devenit "din ce în ce mai eurocentrică", a apreciat papa într-un lung discurs cu un ton foarte personal şi mai degrabă critic în faţa eurodeputaţilor.
   
"A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe înspăimântate şi repliate înspre ea însăşi", care să fie "un punct de referinţă preţios pentru toată umanitatea", a afirmat el.
   
Francisc şi-a reînnoit apelul din iulie 2013 cu privire la insula italiană Lampedusa: "Nu putem tolera ca Mediterana să devină un mare cimitir! În bărcile care ajung zilnic pe coastele europene sunt bărbaţi şi femei care au nevoie să fie primiţi şi ajutaţi".
   
Potrivit lui, Europa trebuie să pună în aplicare "legi care ştiu în acelaşi timp să protejeze drepturile cetăţenilor europeni şi să garanteze primirea imigranţilor".
   
Francisc a încurajat, de asemenea, o extindere, în special către Balcani, "care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute".
   
"Aş vrea să transmit un mesaj de speranţă şi încurajare tuturor cetăţenilor Europei", într-un moment în care aceasta este percepută "din ce în ce mai puţin ca un protagonist într-o lume care priveşte deseori cu superioritate, cu neîncredere şi adeseori cu suspiciune", a adăugat el, vorbind despre spiritul "fondatorilor" UE care voiau "depăşirea diviziunilor şi favorizarea păcii".
   
Dar "marile idei care au inspirat odinioară Europa par să fi pierdut atractivitatea pentru a fi înlocuite cu lucrurile tehnice birocratice ale instituţiilor", a regretat Francisc în discursul său.
   
Papa a denunţat, de asemenea, individualismul şi consumatorismul, lipsa de solidaritate, birocraţia, care reduc bărbaţii şi femeile la "zalele unui angrenaj care îi tratează ca obiecte de consum".

   
"O Europă care nu mai este deschisă dimensiunii care transcende viaţa, este o Europă care riscă lent să îşi piardă sufletul şi acest spirit umanist", a afirmat Francisc.

Într-o condamnare indirectă a avortului şi eutanasiei, el a citat "cazul unor persoane în fază terminală, bătrâni abandonaţi şi lăsaţi fără îngrijire, copii care sunt ucişi în pântec de mamele lor".

Suveranul Pontif a afirmat, de asemenea, că "creştinismul nu reprezintă o ameninţare pentru caracterul laic al statelor sau pentru independenţa instituţiilor Europei, ci mai degrabă o îmbogăţire", în timp ce unii eurodeputaţi au protestat în numele laicităţii faţă de venirea sa.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc Suveranul Pontif
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close