Papa Francisc: Femeile sunt mai curajoase decât bărbaţii

25 Ian 2017   •   15:18
Papa Francisc: Femeile sunt mai curajoase decât bărbaţii Foto: pixabay.com

Femeile 'sunt mai curajoase decât bărbaţii', a declarat papa Francisc în audienţa de miercuri dedicată biblicei Iudita, 'o femeie de mare frumuseţe şi înţelepciune care a vorbit poporului cu limbajul credinţei', scrie Agerpres.

'Părerea mea este că femeile sunt mai curajoase decât bărbaţii', a spus papa, referindu-se la tema prevăzută la tradiţionala audienţă de miercuri. El a povestit cum curajoasa Iudita s-a apropiat de generalul Olofern şi a reuşit să-i taie capul şi să-l decapiteze.

În Cartea Iuditei din Vechiul Testament se arată cum regele asirienilor îl trimite pe Olofern, căpetenia oştirii sale, să nimicească tot ce-i stă în cale. Astfel ajung armatele asiriene în apropierea cetăţii Betulia. Situată la intrarea într-o trecătoare care deschidea drumul spre Iudeea, cetatea era un obiectiv strategic foarte important în campania lui Olofern. În momentul în care conducătorii Betuliei sunt pe punctul de a decide să le predea cetatea asirienilor, Iudita ţine un discurs  prin care îi convinge să mai aştepte şi să o lase pe ea să acţioneze după un plan ştiut doar de ea. După ce se găteşte, ea părăseşte Betulia însoţită doar de o slujnică şi, dând dovadă de un curaj nebun, se duce în tabăra lui Olofern. Iudita ştie că niciun bărbat nu rezistă în faţa laudelor unei femei frumoase. În timpul întâlnirii, ea îl îndeamnă pe Olofern să bea 'cât nu băuse niciodată' şi, cum era de aşteptat, acesta adoarme. Iudita, dând din nou dovadă de o forţă ieşită din comun, 'îl loveşte peste gât din toate puterile şi-i reteză capul'. Iudita se întoarce apoi în Betulia cu capul lui Olofern, iar cetatea este salvată.

Papa Francisc i-a invitat pe catolici ca asemeni Iuditei să meargă mai departe de lucrurile prezente, să descopere că Dumnezeu este Tatăl care ştie că ceea ce ne lipseşte mai mult suntem noi înşine.

Suveranul Pontif a reamintit că săptămâna aceasta ia sfârşit Rugăciunea pentru Unitatea Creştină şi a făcut apel 'la rugăciune pentru ca toţi creştinii să lucreze împreună, cu respect frăţesc şi caritate activă pentru a ajunge la atât de dorita unitate'

x close