Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, mesaj de Crăciun pentru credincioși: ”Încercați dialogul pentru a vindeca lumea divizată”

Papa Francisc, mesaj de Crăciun pentru credincioși: ”Încercați dialogul pentru a vindeca lumea divizată”

Papa Francisc, în mesajul său de Crăciun de sâmbătă, a condamnat polarizarea din ce în ce mai mare în relațiile personale și internaționale, spunând că doar dialogul poate rezolva conflicte, de la certuri în familie până la amenințări de război.

Papa Francisc, mesaj de Crăciun pentru credincioși: ”Încercați dialogul pentru a vindeca lumea divizată”
Sursa foto: Getty Images/ Franco Origlia
de Cerasela Stafie    |    25 Dec 2021   •   15:35

Suveranul pontif, în mesajul său ”Urbi et Orbi” (către oraș și lume), a făcut apel la indivizi și liderii mondiali să vorbească între ei. El a menționat o distanțare, care a fost înrăutățită de pandemia de COVID-19.

"Capacitatea noastră de relaționare socială este încercată cu durere; există o tendință tot mai mare de a ne retrage, de a face totul singuri, de a nu mai face eforturi pentru a-i întâlni pe ceilalți și a face lucruri împreună", a spus el de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, la Roma.

”Și la nivel internațional, există riscul evitării dialogului, riscul ca această criză complexă să ducă mai degrabă la scurtături decât la pornirea pe căile mai lungi ale dialogului. Cu toate acestea, numai acele căi pot duce la soluționarea conflictelor și la beneficii de durată pentru toți”, a spus el, scrie Reuters.

Papa Francisc a împlinit 85 de ani săptămâna trecută, iar acesta este cel de-al nouălea Crăciun al pontificatului său. Suveranul a enumerat conflictele, tensiunile sau crizele din Siria, Yemen, Israel, Teritoriile Palestiniene, Afganistan, Myanmar, Ucraina, Sudan, Sudanul de Sud și din alte regiuni.

„Continuăm să asistăm la un număr mare de conflicte, crize și dezacorduri. Acestea par să nu se termine niciodată; până acum abia dacă le mai observăm. Ne-am obișnuit atât de mult cu ele, încât tragedii imense sunt trecute acum în tăcere; riscăm să nu auzim strigătul de durere și suferință al atâtor frați ai noștri și surori”, a spus el, vorbind cu o mulțime o formată din câteva sute de oameni, neobișnuit de mică, redusă de restricțiile COVID-19 și de vremea rea.

El L-a rugat pe Dumnezeu ”să dea seninătate și unitate familiilor”, lăudându-i pe cei care se străduiesc să țină împreună familii și comunități în vremuri atât de dezbinate.

"Să-I cerem puterea de a fi deschiși la dialog. În această zi festivă, să-L implorăm să trezească în inimile tuturor dorința de reconciliere și fraternitate", a spus el.

A folosit cuvântul ”dialog” de 11 ori într-un discurs de puțin mai mult de două pagini, în timp ce le-a vorbit oamenilor îngrămădiți sub umbrele de ploaie.

Papa L-a rugat pe Dumnezeu să ”prevină noi izbucniri ale unui conflict de lungă durată” în Ucraina, iar oamenilor le-a cerut să nu fie indiferenți față de situația migranților, refugiaților, strămutaților, prizonierilor politici și femeilor victime ale violenței. Lideri politici au fost îndemnați să protejeze mediul pentru generațiile viitoare.

În Liturghia sa din Ajunul Crăciunului, vineri seara, în Bazilica Sf. Petru, Francisc a spus că oamenii care sunt indiferenți față de cei săraci îl jignesc pe Dumnezeu și i-a îndemnat pe toți ”să privească dincolo de toate luminile și decorațiunile” și să-și amintească de cei mai nevoiași.

×
Subiecte în articol: mesaj de Craciun credinciosi dialog
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close