Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, mesaj îngrijorător: „Dacă vrem să eliminăm sărăcia şi foametea...”

Papa Francisc, mesaj îngrijorător: „Dacă vrem să eliminăm sărăcia şi foametea...”

Papa Francisc, mesaj îngrijorător: „Dacă vrem să eliminăm sărăcia şi foametea...”
09 Iun 2018   •   15:40

Papa Francisc a pledat sâmbătă în faţa liderilor din industria petrolului pentru trecerea la energii "curate" şi a avertizat că schimbările climatice riscă să distrugă omenirea, relatează Reuters.

"Civilizaţia are nevoie de energie, dar folosirea energiei nu trebuie să distrugă civilizaţia", a declarat suveranul pontif într-o alocuţiune rostită în finalul unei conferinţe de două zile desfăşurate la Vatican.

Potrivit lui, schimbările climatice sunt o provocare de "proporţii epocale", iar lumea trebuie să găsească o combinaţie de surse de energie care să combată poluarea, să elimine sărăcia şi să promoveze dreptatea socială.

La conferinţa fără precedent desfăşurată cu uşile închise la Academia pontificală de ştiinţe au luat parte directori din industria petrolieră, investitori şi experţi ai Vaticanului care, asemenea Papei, susţin opinia formulată de oameni de ştiinţă că schimbările climatice sunt provocate de activitatea umană şi trebuie să se pună capăt încălzirii globale. Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai ExxonMobil, ENI, BP (fostă British Petroleum), Equinor (fostă Statoil, Norvegia), Occidental Petroleum.

"Ştim că provocările cu care ne confruntăm sunt legate între ele. Dacă vrem să eliminăm sărăcia şi foametea, cei peste un miliard de oameni care nu au electricitate în zilele noastre trebuie să obţină acces la ea", a spus Papa Francisc.

Dar "această energie trebuie să fie şi una curată, prin reducerea folosirii sistematice a combustibililor fosili. Dorinţa noastră de a asigura energie pentru toată lumea nu trebuie să ducă la efectul nedorit al unei spirale a schimbărilor climatice extreme generate de o creştere catastrofală a temperaturilor pe plan global, înăsprirea condiţiilor de mediu şi creşterea nivelului sărăciei", a subliniat suveranul pontif.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Papa Francisc mesaj energie
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close