Antena 3 CNN Externe Papa ia în calcul ÎNCHIDEREA Băncii Vaticanului. "Francisc ia decizii surprinzătoare în fiecare zi"

Papa ia în calcul ÎNCHIDEREA Băncii Vaticanului. "Francisc ia decizii surprinzătoare în fiecare zi"

Papa ia în calcul ÎNCHIDEREA Băncii Vaticanului. "Francisc ia decizii surprinzătoare în fiecare zi"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
03 Apr 2013   •   10:36

Papa Francisc, care a spus că îşi doreşte ca Biserica Catolică să fie un model de austeritate şi onestitate, ar putea restructura sau chiar închide banca Vaticanului, obiectul unor intrigi obscure, în cadrul unui program de reducere a birocraţiei, potrivit unor surse de la Vatican, citate de Reuters.

Francisc, care a moştenit o Biserică prinsă în scandaluri legate de pedofilie şi documente secrete ajunse în presa, va trebui să ia măsuri în privinţa băncii Vaticanului.

"Sigur, dacă Papa vrea, poate închide IOR", a spus un oficial senior din Vatican, cu experienţă de ani de zile în afacerile cu banca respectiva.

Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari să îşi facă ordine în bancă, care mult timp a făcut obiectul unor intrigi obscure, Uniunea Europeană insistând pentru aplicarea regulilor comunitare în utilizarea euro.

Fondată în 1942 şi cu sediul într-un turn rotund din apropierea Palatului Apostolic, banca Vaticanului, numită Institutul de Lucrări ale Religiei, nu acordă în general împrumuturi, dar administrează depozite şi patrimonii pentru instituţii religioase, clerici şi diplomaţi acreditaţi la Vatican, singurii care au dreptul să deţină conturi la instituţia financiară.

Un oficial care gestionează banii pentru Vatican, a declarat, sub anonimat, că este nevoie de "restructurare serioasă" a bancii.

"Nu aş exclude nimic, inclusiv închiderea băncii la un moment dat. Francisc ia decizii surprinzătoare în fiecare zi", a declarat acesta.



×
Subiecte în articol: Papa Francisc
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close