Antena 3 CNN Externe Papandreou demisionează astăzi. Vezi cine i-ar putea lua locul

Papandreou demisionează astăzi. Vezi cine i-ar putea lua locul

Papandreou demisionează astăzi. Vezi cine i-ar putea lua locul
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Noi 2011   •   07:43

Premierul grec Giorgios Papandreou, este aşteptat să demisioneze astăzi, la trei zile după votul de încredere primit în Parlament. Presiunea uriaşă venită din partea Uniunii Europene dar şi a opoziţiei de dreapta l-au făcut pe liderul de la Atena să anunţe formarea unui Guvern de uniune naţională din care el nu va mai face parte. Astăzi se va anunţa numele noului premier care va rămâne în funcţie pana la alegerile anticipate de pe 19 februarie.

Anunţul viitoarei demisii a premierului elen a fost făcut după ce Giorgios Papandreu şi  Antonis Samaras, liderul opoziţie, au ajuns la un acord privind formarea unui guvern de uniune naţională. Noul cabinet va fi doar unul interimar, principala  sa atribuţie fiind implementarea planului european anticriză, urmând ca apoi să fie organizate alegeri anticipate.

"În cadrul reuniunii de duminică, s-a convenit formarea unui guvern care să conducă ţara la alegeri imediat după punerea în aplicare a deciziilor din 26 octombrie" a anunţat administraţia prezidenţială a Greciei, într-un comunicat de presă.



Numele noului premier şi componenţa cabinetului vor fi stabilite astăzi, în cadrul unei noi întâlniri a  celor doi lideri politici.  Printre favoriţii se numără actualul ministru de finanţe Evangelos Venizelos şi Antonis Samaras

Anunţul posibilei demisii a premierului Papandreu şi formarea unui guvern de uniune naţională i-a împărţit în două tabere pe greci. O parte consideră că Grecia se află într-un cerc vicios şi că nu mai are viitor, în timp ce alţii cred că schimbarea Guvernului este un lucru pozitiv.

Acordul dintre Papandreu şi Samaras este o consecinţă a ultimatului venit din partea Uniunii Europene. Oficialii de la Bruxelles i-au somat pe greci ca la reuniunea de astăzi a Eurogrupului să prezinte un angajament ferm în ceea ce priveşte adoptarea noilor măsuri de austeriate obligatorii pentru accesarea împrumutului de 130 de miliarde de euro.


×
Subiecte în articol: Grecia UE Antonis Samaras
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close