Antena 3 CNN Externe Paradă de 30 milioane de euro la Moscova pentru a marca 65 de ani de la victoria asupra naziştilor (VIDEO)

Paradă de 30 milioane de euro la Moscova pentru a marca 65 de ani de la victoria asupra naziştilor (VIDEO)

Paradă de 30 milioane de euro la Moscova pentru a marca 65 de ani de la victoria asupra naziştilor (VIDEO)
Sursa foto: parada
10 Mai 2010   •   23:33

Paradă grandioasă luni la Moscova, pentru sărbătorirea a 65 de ani de la victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste. Soldaţii ruşi au defilat în Piaţa Roşie alături de trupe NATO, în premieră de Ziua Victoriei. S-au cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru festivităţi, iar 12 milioane s-au dus numai pe dispersarea norilor.

În total, peste 10.000 de militari au participat la cea mai mare paradă organizată vreodată în Rusia pentru Ziua Victoriei. Pentru prima dată, la ceremonie au fost prezenţi şi soldaţi din NATO. Franţa, Statele Unite, Marea Britanie şi Polonia au trimis, şi ele, militari, care să reprezinte statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Vedetele paradei au fost, însă, echipamentele militare ruseşti: tancuri, transportoare blindate, rachete nucleare strategice au defilat prin Piaţa Roşie. Pe tot parcursul evenimentului, zeci de avioane au survolat zona.

Preşedintele rus Dimitri Medvedev a fost singurul care a ţinut un discurs în timpul ceremoniei.

"Acest război ne-a făcut să fim o naţiune puternică. În fiecare zi, în fiecare oră, minut, oamenii au luat decizii, pe câmpul de luptă şi în spatele lui. Iar responsabilitatea pentru soarta ţării noastre, ei au avut toată viaţa" a spus Medvedev.

25 de lideri din intreaga lume au mers la Moscova pentru a sărbători 65 de ani de la victoria aliaţilor împotriva Germaniei lui Hitler. Printre aceştia cancelarul german, Angela Merkel, liderul ceh Vaclav Klaus, sau cel chinez Hu Jintao.

România, aliata Rusiei din august 1944 nu a fost invitată la nivel oficial. Kremlinul a ales să-l invite numai pe Regele Mihai, liderul loviturii de stat care a pus capăt regimului pronazist al lui Antonescu.

Mulţi lideri au lipsit, însă, din cauza crizei cu care se confruntă zona euro. Printre aceştia - preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi premierul italian, Silvio Berlusconi.



Observator

×
Subiecte în articol: parada Rusia nazisti
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close