Antena 3 CNN Externe Paradoxul chinez. A doua putere economică a lumii are 82 de milioane de cetăţeni care SUPRAVIEŢUIESC cu doar 1 dolar/zi

Paradoxul chinez. A doua putere economică a lumii are 82 de milioane de cetăţeni care SUPRAVIEŢUIESC cu doar 1 dolar/zi

Paradoxul chinez. A doua putere economică a lumii are 82 de milioane de cetăţeni care SUPRAVIEŢUIESC cu doar 1 dolar/zi
15 Oct 2014   •   16:37

În ciuda creşterii economice şi a volumului de export, peste 82 de milioane de chinezi supravieţuiesc cu doar 1 dolar pe zi, se arată într-un material publicat de Strait Times.

"Sărăcia populaţiei este determinată de venitul zilnic pe cap de locuitor. Cei mai mulţi întâmpină dificultăţi din cauza lipsei apei potabile, a drumurilor proaste, a lipsei electricităţii, a educaţiei sau a asigurării medicale", spune Zheng Wenkai, un oficial chinez, citat de South China Morning Post.

Potrivit acestuia, media venitului anual de care beneficiază rezidenţii din mediul rural nu depăşeşte 2,300 de yeni (368$) pe an, ceea ce înseamnă puţin peste un dolar pe zi.

Boom-ul economic din China nu a produs doar îmbogăţirea celor care lucrează în mediul privat, care se situează în pătura socială de mijloc, dar a şi contribuit la o diferenţiere şi mai mare între săraci şi bogaţi.
În zonele sărace din ţară, locuitorii de la sate trăiesc doar din ce cultivă şi din puţinul profit pe care îl obţin din activităţile agricole.

Venitul unui orăşean modest poate fi de trei ori mai mare decât cel al unui chinez care trăieşte la ţară. Zonele rurale sunt frecvent afectate de dezastre naturale şi de lipsa energiei electrice. De asemenea, în cele mai multe cazuri cei de la sate nu beneficiază de apă potabilă şi nu au acces la facilităţile medicale.

În ciuda acestei crunte realităţi, China reprezintă cea de-a doua putere economică din lume, dacă luăm în considerare schimburile economice şi puterea de cumpărare la nivel macro.

Anul trecut, PIB-ul Chinei a atins 6.7667 USD pe cap de locuitor, cu doar 13 procente mai puţin decât cel înregistrat de către Statele Unite ale Americii, transmite Global Times.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close