Antena 3 CNN Externe Parchetul din Cehia cere ridicarea imunităţii premierului demisionar Petr Necas

Parchetul din Cehia cere ridicarea imunităţii premierului demisionar Petr Necas

Parchetul din Cehia cere ridicarea imunităţii premierului demisionar Petr Necas
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
08 Iul 2013   •   20:12

Parchetul din Cehia a cerut luni Parlamentului să ridice imunitatea fostului premier demisionar Petr Necas, acuzat de corupţie şi abuz de putere, în timp ce şeful noului Guvern, Jiri Rusnok, a anunţat finalizarea procedurilor de formare a cabinetului său, informează AFP.
   
Cererea de ridicare a imunităţii a fost formulată de către procurorul suprem Ivo Istvan şi reprezintă un pas "previzibil", a declarat Necas, care a demisionat luna precedentă şi insistă că este nevinovat.
   
Şefa sa influentă şi presupusa amantă, Jana Nagyova, a fost acuzată şi arestată pentru utilizarea serviciului de informaţii în scop personal de a o urmări pe fosta soţie a lui Necas, de care acesta a divorţat recent. 
   
De asemenea, sunt anchetaţi doi generali şi un colonel al serviciului de informaţii militar, foşti deputaţi ai partidului de dreapta ODS, condus de Necas. Cei trei foşti deputaţi au renunţat la statutul lor de parlamentari, în schimbul unor posturi mai înalte în administraţia publică.
   
"Un acord politic nu reprezintă un act criminal. Eu nu înţeleg pentru ce şi de ce eu sunt învinovăţit", a declarat Necas.
   
Preşedintele Milos Zeman, fostul şef al partidului social-democrat CSSD, i-a ordonat ministru de Finanţe demis Jiri Rusnok, în vârstă de 52 de ani, fost social-democrat, să formeze un "grup de experţi" care îl va reprezenta miercuri.
   
Votul de încredere pentru noul Guvern trebuie să fie acordat în termen de 30 de zile de la numirea sa de către preşedinte. Pentru a aproba Guvernul, este necesară o majoritate simplă, ceea ce nu va fi posibil dacă în Camera Inferioară a Parlamentului coaliţia va beneficia de 101 de voturi din 200.
  
   

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close