Antena 3 CNN Externe Păreri foarte împărţite printre americani, cu privire la o acţiune militară în Siria

Păreri foarte împărţite printre americani, cu privire la o acţiune militară în Siria

Păreri foarte împărţite printre americani, cu privire la o acţiune militară în Siria
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
31 Aug 2013   •   17:18
Patru americani din zece susţin ideea unei acţiuni militare americane împotriva regimului sirian ca răspuns la folosirea armelor chimice, dar 50% se pronunţă, în schimb, pentru o acţiune limitată prin atacuri aeriene, potrivit unui sondaj, relatează AFP, conform Mediafax.
Doar 42% dintre persoanele intervievate se pronunţă pentru o acţiune militară americană împotriva regimului sirian pentru că acesta a utilizat arme chimice, iar 50% se opun, potrivit acestei anchete realizate pe 28 şi 29 august pentru NBC News şi publicate vineri, asupra unui eşantion de 700 de adulţi, cu o marjă de eroare de 3,7%.
Însă 50% dintre americani afirmă, în schimb, că susţin o acţiune a ţării lor, în cazul în care aceasta "se limitează la atacuri aeriene cu rachete de croazieră", faţă de 44% care se declară împotriva unei asemenea acţiuni. Această ultimă întrebare a fost adresată unui eşantion redus, de 291 de persoane.
În general, aproape şase din zece persoane intervievate (58%) spun că aprobă ideea că utilizarea armelor chimice de către o ţară este o "?linie roşie? care necesită un răspuns american semnificativ ce poate lua forma unei acţiuni militare", în timp ce 35% se opun acestei idee.
O foarte largă majoritate (79%) afirmă că doreşte ca Barack Obama să obţină autorizaţia Congresului înaintea oricărei intervenţii militare în Siria. Legea americană cere, în mod teoretic, o autorizare adoptată de Congres în vederea unei mobilizări de durată a forţelor în străinătate, dar preşedinţii americani au apreciat întotdeauna că dispun de puterea, oferită de Constituţie, de a declanşa operaţiuni militare fără o aprobare parlamentară.
În fine, 21% dintre persoanele intervievate apreciază că o intervenţie ar servi intereselor americane (33% cred contrariul, 45% nu au o opinie în acest sens), iar 27% apreciază că ea va ameliora situaţia civililor sirieni (41% susţin contrariul, 31% nu au o părere în acest sens).
 

×
Subiecte în articol: Siria arme chimice interventie SUA persoane
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close