Antena 3 CNN Externe Părintele mindfulness își așteaptă moartea

Părintele mindfulness își așteaptă moartea

Părintele mindfulness își așteaptă moartea
25 Ian 2019   •   13:29

Într-un templu budist din Hue, fosta capitală a Vietnamului, Thich Nhat Hanh, în vârstă de 92 de ani, se află într-o tranziție tăcută, așa cum susțin discipolii săi, scrie revista Time.

Celebrul călugăr, citat de președinți și descris de Oprah Winfrey ca unul dintre cei mai influenți lideri spirituali ai timpurilor noastre, refuză tratamentul medical care i-a fost prescris după un atac cerebral petrecut în 2014. Stă într-o vilă aflată în apropierea unei pagode vechi din secolul 19, așteptând eliberarea din ciclul natural al existenței.

La poartă, admiratorii fac poze. Unii au venit din Europa pentru a-l întâlni pe Thay, așa cum îl numesc, folosind cuvânt vietnamez pentru Învățător.

De când a venit aici, pe 28 octombrie, și-a făcut câteva apariții în scaunul cu rotile, aclamat de sute de pelirini, dar ploaia și starea sa fragilă au pus un stop acestor ieșiri.

Într-o zi umedă de decembrie, draperiile au fost trase astfel încât trimișii revistei Time să poată observa cum călugărul primește vizita unui cuplu de diplomați americani. Maestrul Zen nu poate vorbi și respiră ca și cum ar face-o pentru ultima dată.

Născut ca Nguyen Xuan Bao, el a fost izgonit în anii 60, atunci când guvernul sud-vietnamez l-a catalogat ca trădător. E acum din nou în templul în care la 16 ani și-a rostit jurămintele, după 40 de ani de exil.

În Vest, Nhat Hanh este considerat părintele  mindfulness. Este cel care a învățat lumea că putem atinge starea lui Buddha prin găsirea fericii în lucruri simple: decojind o portocală sau sorbind ceaiul.

Un Buddha este o persoană care este luminată, capabilă să iubească și să ierte, a scris acesta într-una din cele 70 de cărți pe care le-a scris.

 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close