Antena 3 CNN Externe Proteste violente în Franța din cauza noilor legi privind certificatele sanitare: "Vă vom enerva"

Proteste violente în Franța din cauza noilor legi privind certificatele sanitare: "Vă vom enerva"

Protestatarii anti-vaccin s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe din Franța, denunțând intenția președintelui Emmanuel Macron de a "enerva" persoanele care refuză vaccinurile COVID-19 prin înăsprirea restricțiilor privind libertățile lor civile, relatează Reuters.

Proteste violente în Franța din cauza noilor legi privind certificatele sanitare: "Vă vom enerva"
Sursa foto: Vecu 3 Officiel
de Alexandra Ionescu    |    08 Ian 2022   •   16:30

Macron a declarat săptămâna aceasta că vrea să îi enerveze pe cei nevaccinați, făcându-le viața atât de complicată încât să ajungă să se injecteze. Persoanele nevaccinate sunt iresponsabile și nedemne de a fi considerate cetățeni, a adăugat el.

La Paris, protestatarii au ripostat adoptând formulările sale, scandând "Vă vom enerva".

Alții purtau pancarte pe care scria "Nu permisului de vaccinare", o referire la inițiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri și muzee.

Imaginile televizate au arătat încăierări între protestatari și poliție în Paris. Protestatarii s-au adunat pe străzile din Marsilia, Nantes și Le Mans, printre alte orașe.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertățile și că îi tratează inegal pe cetățeni. El spune că libertățile implică responsabilități care includ protejarea sănătății altora.

Protestatarii l-au acuzat pe Macron și că politizează pandemia înaintea alegerilor. "Vreau ca el să-i enerveze pe traficanții de droguri și pe infractori, nu pe oamenii obișnuiți", a declarat un protestatar în vârstă de 55 de ani, care a solicitat anonimatul deoarece conduce o afacere.

Oficialii guvernamentali au confirmat marți că intenționează să adopte o lege care să blocheze efectiv persoanele nevaccinate din locurile de cazare.

Până acum, Franța a impus permisul de sănătate pentru coronavirus, cerând oamenilor să prezinte dovada unui test negativ recent sau o dovadă a vaccinării pentru intrarea în restaurante, cafenele și cinematografe, precum și pentru a se urca în trenuri.

Noua modificare va elimina opțiunea de a arăta un test negativ, ceea ce înseamnă că persoanele nevaccinate nu vor mai avea acces în hoteluri sau trenuri. 

Ce s-a schimbat?

Franța a introdus anul trecut un permis de sănătate care împiedică persoanele fără un test PCR negativ sau o dovadă de vaccinare să intre în locurile de cazare, trenuri și autobuze interregionale și zboruri interne.

XDar acum vrea să transforme permisul într-un pașaport de vaccinare, ceea ce înseamnă că doar persoanele complet vaccinate vor avea acces.

„Nu îi voi trimite (pe cei nevaccinati) la închisoare”, a spus președintele Emmanuel Macron. „Nu voi vaccina cu forța. Așa că trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți putea bea o cafea, nu vă veți mai duce la teatru sau la cinema.”

Cei care se opun vaccinării subminează „puterea unei națiuni”, a adăugat Macron.

×
Parteneri
Şoferii care nu îşi plătesc amenzile ar putea rămâne fără permis!
x close