Antena 3 CNN Externe Condamnată la 25 de ani pentru corupție, prima femeie președinte din Coreea de Sud iese din închisoare după 3 ani

Condamnată la 25 de ani pentru corupție, prima femeie președinte din Coreea de Sud iese din închisoare după 3 ani

Fosta șefă de stat din Coreea de Sud, Park Geun-hye, a fost eliberată vineri din detenție, la mai bine de trei ani de la condamnarea sa, transmite presa internațională.

Condamnată la 25 de ani pentru corupție, prima femeie președinte din Coreea de Sud iese din închisoare după 3 ani
Sursa foto: hepta
31 Dec 2021   •   11:23

În vârstă de 69 de ani, Park Geun-hye (foto) ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupție şi abuz de putere.

Aleasă președinte în 2013, ea a fost pusă sub acuzare de Parlament în decembrie 2016 iar Curtea Constituțională sud-coreeană a susținut în unanimitate, în martie, 2017, decizia parlamentară, determinând demiterea lui Park Geun-hye din cea mai înaltă funcție în stat.

În procesul penal care a urmat, instanța de judecată a stabilit că  ea a primit sau a solicitat în timpul mandatului zeci de milioane de dolari de la corporații sud-coreene, printre care Samsung Electronics, că a partajat documente clasificate, a pus pe o "listă neagră" artişti care criticau politicile sale și a demis responsabili considerați incomozi.

Moon Jae-in, actualul președinte sud-coreean, a grațiat-o săptămâna trecută, invocând deteriorarea stării ei de sănătate.

Oficiali din Ministerul Justiției au transmis joi seara documentele privind grațierea lui Park la spitalul în care aceasta se află internată de luna trecută pentru tratament medical, a relatat agenția de presă Yonhap.

Avocatul său a declarat că fosta președintă și-a cerut iertare pentru problemele provocate şi i-a mulțumit lui Moon pentru că a luat "o decizie grea".

Sute de susținători au înfruntat temperaturile scăzute şi s-au strâns, joi seara, în fața spitalului unde era internată Park Geun-hye, pentru a sărbători eliberarea acesteia.

Alte circa 200 de persoane au participat la un protest în centrul capitalei sud-coreene împotriva eliberării ei.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Park Geun-hye coreea de sud eliberare
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close