Antena 3 CNN Externe Parlamentul European vrea ca UE să refuze invitația Chinei la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

Parlamentul European vrea ca UE să refuze invitația Chinei la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

Parlamentul European a făcut apel joi la responsabilii UE și ai statelor membre să refuze invitațiile Beijingului la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului, în special în Hong Kong.

Parlamentul European vrea ca UE să refuze invitația Chinei la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Iul 2021   •   14:04

Eurodeputații Comisiei Europene (CE) au adoptat un text cu 578 de voturi „pentru”, 29 voturi „împotrivă” şi 73 de abţineri prin care solicită Comisia Europeană, Consiliul UE şi statele membre „să refuze invitaţiile reprezentaţilor guvernamentali şi diplomaţilor de a asista la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, dacă guvernul chinez nu demonstrează o îmbunătăţire tangibilă a situaţiei drepturilor omului în Hong Kong, în regiunea Xinjiang, în Tibet, în Mongolia Interioară şi peste tot în China”.

Parlamentul European „condamnă cu cea mai mare fermitate închiderea forţată a ziarului Apple Daily, menţinerea măsurii de îngheţare a activelor sale şi arestarea jurnaliştilor săi, tot atâtea etape parcurse de China în destructurarea societăţii libere din Hong Kong şi în lichidarea definitivă a libertăţii media şi libertăţii de expresie în Hong Kong”, scrie în rezoluţia non-legislativă.

Eurodeputaţii au cerut CE şi statelor membre UE „să facă din legea privind securitatea naţională o prioritate absolută a ordinii de zi a tuturor reuniunilor între Uniunea Europeană şi China, inclusiv cu prilejul consultărilor diplomatice pregătitoare pentru aceste reuniuni”.

Legea a intrat în vigoare pe 30 iunie 2020 și a fost impusă de statul Chinez Hong Kong-ului pentru a obţine din nou controlul acestui teritoriu după mişcarea de contestare populară.

Această rezoluție reprezintă o altă dovadă a deteriorării relațiilor dintre Uniunea Europeană și China, deja afectate de o serie de acțiuni bazate pe legea talionului în contextul derapajelor privind drepturile omului din partea Beijingului.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close